Nezavisne novine: SARAJEVO – Direkcija za implementaciju CIPS projekta ponovo je raspisala konkurs za nabavku registarskih tablica, stikera i ostalog materijala za zamjenu saobraćajnih dozvola, potvrđeno je juče u Direkciji.

Siniša Macan, direktor ove direkcije, kazao je da ovo neće odgoditi proces zamjene saobraćajnih dozvola čiji je početak planiran krajem godine.

"Na prethodnom konkursu nije bilo dovoljno kvalifikovanih ponuda, pa je komisija koja je radila na tome uz konsultacije sa Agencijom za javne nabavke BiH odlučila o ponovnom raspisivanju konkursa. Vlasnici vozila neće morati odmah mijenjati saobraćajne dozvole, nego kada im bude isticala registracija, tako da nema razloga da se cijeli proces odgađa zbog konkursa", rekao je Macan.

Ukoliko ovaj konkurs, za razliku od prethodnog raspisanog prije nekoliko mjeseci, bude uspješan i ako budu izabrani najpovoljniji ponuđači, Macan ne očekuje kašnjenja.

Konkurs koji je 2006. godine raspisalo Ministarstvo civilnih poslova BiH poništila je prvo Kancelarija za žalbe, a kasnije su podnesene i tužbe Sudu BiH. Macan ne zna kako je riješen ovaj spor, jer Direkcija CIPS nije tada ni vodila konkursnu proceduru.

"Sada imamo centralni sistem registracije vozila, a i Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH. Predstoji da nadležne institucije počnu da izdaju dokumente koje propisuje ovaj zakon. Kada se zamijeni saobraćajana dozvola, vlasnik vozila imaće potvrdu o vlasništvu, potvrdu o registraciji i stiker o obavljenom tehničkom pregledu, koji će biti na vidnom mjestu automobila", kaže Macan.

On ističe da vlasnici vozila i ne moraju odmah da zamijene nove registarske tablice, te da sve dok je vozilo u njihovom vlasništvu mogu da voze s postojećim tablicama.

"Kao i do sada, vlasnik vozila dobijaće nove tablice kod prodaje vozila ili kada kupuje novo vozilo. Ako neko ne želi da mijenja stare tablice, može ih zadržati dok je vlasnik tog vozila", objasnio je Macan.

Lakša i kupovina vozila na lizing

Macan kaže da će novi dokumenti o vlasništvu vozila olakšati i kupoprodaju automobila na lizing.

"Sadašnje saobraćajne dozvole nisu jasno precizirale razliku između vlasnika i onog ko vozi automobil. To je kod prodaje na lizing često bio problem. Novim sistemom vozači će dobiti potvrdu o vlasništvu koja u nekim slučajevima može biti kod lizing kompanije ili banke, i to ostaje tako sve dok je neko vlasnik vozila. Potvrda o registraciji ponavlja se godišnje, sa istekom registracije", kazao je Macan.