Независне новине: САРАЈЕВО – Служба заједничких послова органа и тијела ФБиХ запошљава више од 500 људи, међу којима је чак 108 спремачица, 30 конобара и исто толико сервирки. Према оцјени заступника у федералном парламенту, 500 службеника у овој служби је превише, док појединци чак сматрају да ти људи никоме не требају. 

"Тамо има више сервирки него у свим угоститељским објектима у Сарајеву. Влада мора хитно у реформу јавне управе, јер се јавна потрошња стално повећава, а ми само у овој једној служби хранимо 500 људи који тамо никоме не требају", сматра заступник Омер Ватрић, коментаришући податке које је добио у одговору на заступничко питање.

У овом одговору, у којем се напомиње да је на унутрашњу структуру Службе Влада ФБиХ дала сагласност у јуну прошле године, уз директора Хариса Ихтијаревића, раде четири помоћника директора, шест стручних сарадника, један савјетник директора и два стручна савјетника.

Осим 30 сервирки за услуживање и 30 конобара, те 108 спремачица (од чега их је 12 "за репрезентативне објекте"), запослена су и 62 референта унутарњег осигурања, 18 рецепционера, 11 возача и два возача транспортних возила. Такође је запослено и 14 помоћних радника, осам шанкера, као и осам домара, те 10 физичких радника. На позицији "водећи руководилац котловницом на плин и уље" запослено је 10 намјештеника, док су као руководиоци котловницом на плин и уље запослена три намјештеника. Служба запошљава и сластичаре, бурегџије, пеглаче, пераче, кројаче, телефонске техничаре, столаре, браваре, молере, водоинсталатере, али и руковаоце машинама за чишћење, машинама за чишћење подних облога, руковаоце графичке штампе, графичаре дораде, па чак и оператере копир-апарата.

Служба је организована у 18 одсјека, којима руководи уред директора у оквиру којег дјелују возач, секретар службе, технички секретар, савјетник и један виши референт-оператер. Опслужује сједишта Владе ФБиХ у Сарајеву и Мостару, зграду Предсједништва БиХ, резиденцијални објект "Конак", зграду у Сарајеву, у којој је сједиште парламентарних странака и три локације у Сарајеву гдје су смјештена министарства у Влади ФБиХ, те 65 станова које користе дужносници институција.

Јуче нисмо успјели добити коментар директора Службе Хариса Ихтијаревића.

Годишње на располагању 19,5 милиона КМ

Према ревизорском извјештају, ова служба је у 2007. години на располагању имала 19,5 милиона КМ, од чега је потрошила око 18 милиона КМ: око 9,1 милион на плате и доприносе, 3,9 милиона КМ на реконструкцију одмаралишта у Трпњу, те 4,6 милиона КМ за капиталне издатке, међу којима је зграда Владе ФБиХ у Мостару, која је плаћена три милиоан КМ. Служба је у 2007. години на основу пружања угоститељских услуга остварила властити приход од 1,23 милиона КМ и око 780.000 КМ по основу издавања пословних простора којима управља.