Други човјек Дирекције за проширење Европске уније, Пољак Јан Трушчински (Jan Tryszczynski), увјерен је да се врата ЕУ неће затворити пред земљама западног Балкана, али ни пред Турском.

Током разговора за "Дневни аваз" у више наврата истиче да је до власти држава које желе у Унију, када ће се то и догодити.

Проведба SAA

Босна и Херцеговина недавно је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању (SAA) са ЕУ. Како тече његова примјена?

Сувише је рано за било какве оцјене. Споразум се примјењује од 1. јула, за саданема никаквих проблема на том пољу. Такођер, нема индикација да нас у примјени SAA у БиХ чекају у скоријој будућности икакви крупни изазови. Све ово, међутим, говорим с великом резервом. Једноставно, SAA је тек потписан и његова примјена управо је почела.

Могу, међутим, рећи да је примјена SAA у БиХ почела доста добро.

Када ћете мериторно моћи оцијенити бх. власти?

То је ствар процеса. Албанија је потписала SAA веома давно. Почела га је проводити, посебно трговински дио. За сада је учинак те земље прилично добар. Наравно, они имплементирају САА већ неколико година.

Мислим да ћемо прије краја године бити у позицији да дамо јаснију оцјену.

Као што знате, сваке године оцјењујемо активности сваке државе понаособ. Мислим да ћемо почетком новембра издати своју оцјену о стању у БиХ. Да би се то успјело, до почетка октобра морамо сабрати све чињенице о стању у вашој земљи. Детаљно ћемо прегледат шта се десило у протеклих 12 мјесеци. Узет ћемо у обзир и проведбу задатака из Европског партнерства.

Када све то буде готово, европске институције имат ће нашу процјену о ситуацији у вашој земљи. Испитат ћемо шта је било зацртано као задаци, шта је урађено, а шта треба урадити.Земље које желе у ЕУ забринуте су развојем догађаја у Унији. 

Прво су Ирци одбили Споразум из Лисабона, а онда је Европски парламент усвојио резолуцију којом се, практично, пооштравају критерији за улазак у ЕУ.

Проширење ЕУ дуготрајан је процес. Унија је и раније имала проблема и увијек је налазила рјешења за њих. Институционалне промјене, које су неопходне, бит ће урађене на вријеме. Када и како, то се још не зна, али је у интересу ЕУ да се то превлада. До сада никада нисмо подбацили, па не очекујем да се то деси сада.

Ми настављамо радити на проширењу ЕУ увјерени да ће се тренутна ситуација превладати.

Дакле, нема страха за земље западног Балкана? Оне могу очекивати наставак процеса проширења?

Наравно! Јасно је да ће процес који води ка чланству у ЕУ (много) дуже трајати него у случају Хрватске.