Дневни аваз: Федерација БиХ није пред банкротом и ја то никада нисам јавно рекао. Но, чињеница је да је угрожена ликвидност ФБиХ. То се види по пуњењу буџета и доношењу закона који доводе до угрожавања буџета, изјавио је за "Дневни аваз" Вјекослав Беванда, федерални министар финансија.

Нећемо банкротирати, само нећемо вршити исплате. У једном моменту на рачуну смо имали 434 КМ, али након исплате плаћа буџетским корисницима. Ми само каснимо с исплатама и сада имамо захтјев за исплату око 49 милиона КМ – каже Беванда. 

Истиче да је једино рјешење ревизија корисника борачко-инвалидске заштите, као и нератних инвалида, те да није против тога да стварни борци добију накнаде, и то више од оних које сада примају. Наводи да би до данас требала бити завршена реконструкција буџета, али о детаљима не може говорити.

Оно што ме брине јесу додатни захтјеви буџетских корисника. Нових 65 милиона КМ затражено је за ратне војне инвалиде и 70 милиона КМ за логораше. Мислим да бих био неозбиљан када бих рекао да су ови захтјеви нормални – каже Беванда. 

Напомиње да Министарство финансија ФБиХ чека да у "Службеним новинама" буде објављена одлука Уставног суда ФБиХ о Закону о припадности јавних прихода, који треба осигурати редовну исплату накнада демобилисаним борцима.