Dnevni avaz: Federacija BiH nije pred bankrotom i ja to nikada nisam javno rekao. No, činjenica je da je ugrožena likvidnost FBiH. To se vidi po punjenju budžeta i donošenju zakona koji dovode do ugrožavanja budžeta, izjavio je za "Dnevni avaz" Vjekoslav Bevanda, federalni ministar finansija. 

Nećemo bankrotirati, samo nećemo vršiti isplate. U jednom momentu na računu smo imali 434 KM, ali nakon isplate plaća budžetskim korisnicima. Mi samo kasnimo s isplatama i sada imamo zahtjev za isplatu oko 49 miliona KM – kaže Bevanda. 

Ističe da je jedino rješenje revizija korisnika boračko-invalidske zaštite, kao i neratnih invalida, te da nije protiv toga da stvarni borci dobiju naknade, i to više od onih koje sada primaju. Navodi da bi do danas trebala biti završena rekonstrukcija budžeta, ali o detaljima ne može govoriti.

Ono što me brine jesu dodatni zahtjevi budžetskih korisnika. Novih 65 miliona KM zatraženo je za ratne vojne invalide i 70 miliona KM za logoraše. Mislim da bih bio neozbiljan kada bih rekao da su ovi zahtjevi normalni – kaže Bevanda.

Napominje da Ministarstvo finansija FBiH čeka da u "Službenim novinama" bude objavljena odluka Ustavnog suda FBiH o Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, koji treba osigurati redovnu isplatu naknada demobilisanim borcima.