Независне новине: БАЊАЛУКА – Дирк Ланге, шеф Одјељења за БиХ и Албанију при Генералној дирекцији Европске комисије за проширење, потврдио је јуче у Бањалуци да ће БиХ дефинитивно у понедјељак, 16. јуна, у Луксембургу потписати Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ и оцијенио да је то кључни корак напријед за БиХ на њеном путу придруживања ЕУ.

"То показује да је напредак постигнут на четири питања која су и била услов за потписивање споразума. Али, има и других питања на којима треба радити и овај састанак је прилика да се процијени напредак постигнут у БиХ, како би то било укључено у извјештај ЕК о напретку БиХ", казао је он након завршетка дводневног пленарног састанка Мониторинга реформског процеса у БиХ.

Он је рекао да је много задатака пред БиХ, али да је најзначајнији исправна примјена ССП-а.

Јасна Бркић, потпредсједница Владе РС и министар за економске односе и координацију, изјавила је да су представници ентитетских и државних институција дали пуни допринос да се делегацији Европске комисије, уз достављени извјештај, представи реалан ниво реформског процеса у БиХ на путу њеног бржег интегрисања у ЕУ.

Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, оцијенио је да постоји све више спремности и воље за испуњавање услова који омогућавају напредак БиХ у процесу европских интеграција.

Он је најавио да ће од 1. јула бити примјењиване нове царинске тарифе на увоз роба из ЕУ, а једна од одредби Привременог споразума са ЕУ тражи да БиХ укине наплату један одсто за царинско евидентирање.

Топчагић је подсјетио да потписивањем споразума са ЕУ БиХ преузима обавезу прогресивне хармонизације домаћег законодавства са европским, са прелазним периодом од шест година до када је БиХ обавезна да испуни све обавезе.

"Идентификовали смо око 1.200 уредби и директива европског права које треба преузети у законодавство БиХ", рекао је Топчагић.

Димитрис Куркулас, шеф делегације Европске комисије у БиХ, рекао је да Европска комисија учествује у раду Савјета за имплементацију мира и јако добро сарађује с ОХР-ом и високим представником Мирославом Лајчаком.

"Савјет за имплементацију мира усвојио је Лајчаков приједлог, који садржи план са два услова и који би, ако се проведе, могао довести до лаганог гашења ОХР-а у БиХ", истакао је Куркулас.

На састанку Мониторинга реформског процеса учествовали су представници Европске комисије, делегације земаља чланица ЕУ, челници Дирекције за европске интеграције БиХ, представници РС, Федерације БиХ и дистрикта Брчко.

Топчагић не зна састав делегације БиХ

Осман Топчагић је рекао да му није познат тачан састав делегације БиХ која ће присуствовати потписивању споразума са ЕУ 16. јуна у Луксембургу и не зна коначан број и састав делегације.

Он је казао да уколико БиХ жели брзо да се креће према кандидатском статусу у ЕУ, мора квалитетно да испуњава обавезе из споразума са ЕУ, приоритете из Европског партнерства и "мапе пута" о либерализацији визног режима.

Нови царински режим

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ ће у потпуности и на вријеме бити спремна за нови царински режим са земљама Европске уније, који ступа на снагу 01. јула 2008. године.

Ово је истакао Кемал Чаушевић, директор УИО БиХ, који је јучер разговарао са делегацијом Европске комисије у БиХ коју је предводио Дирк Ланге, шеф Одјела за БиХ и Албанију у Дирекцији за проширење при Европској комисији.