Nezavisne novine: BANJALUKA – Dirk Lange, šef Odjeljenja za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, potvrdio je juče u Banjaluci da će BiH definitivno u ponedjeljak, 16. juna, u Luksemburgu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i ocijenio da je to ključni korak naprijed za BiH na njenom putu pridruživanja EU.

"To pokazuje da je napredak postignut na četiri pitanja koja su i bila uslov za potpisivanje sporazuma. Ali, ima i drugih pitanja na kojima treba raditi i ovaj sastanak je prilika da se procijeni napredak postignut u BiH, kako bi to bilo uključeno u izvještaj EK o napretku BiH", kazao je on nakon završetka dvodnevnog plenarnog sastanka Monitoringa reformskog procesa u BiH.

On je rekao da je mnogo zadataka pred BiH, ali da je najznačajniji ispravna primjena SSP-a.

Jasna Brkić, potpredsjednica Vlade RS i ministar za ekonomske odnose i koordinaciju, izjavila je da su predstavnici entitetskih i državnih institucija dali puni doprinos da se delegaciji Evropske komisije, uz dostavljeni izvještaj, predstavi realan nivo reformskog procesa u BiH na putu njenog bržeg integrisanja u EU.

Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, ocijenio je da postoji sve više spremnosti i volje za ispunjavanje uslova koji omogućavaju napredak BiH u procesu evropskih integracija.

On je najavio da će od 1. jula biti primjenjivane nove carinske tarife na uvoz roba iz EU, a jedna od odredbi Privremenog sporazuma sa EU traži da BiH ukine naplatu jedan odsto za carinsko evidentiranje.

Topčagić je podsjetio da potpisivanjem sporazuma sa EU BiH preuzima obavezu progresivne harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa evropskim, sa prelaznim periodom od šest godina do kada je BiH obavezna da ispuni sve obaveze.

"Identifikovali smo oko 1.200 uredbi i direktiva evropskog prava koje treba preuzeti u zakonodavstvo BiH", rekao je Topčagić.

Dimitris Kurkulas, šef delegacije Evropske komisije u BiH, rekao je da Evropska komisija učestvuje u radu Savjeta za implementaciju mira i jako dobro sarađuje s OHR-om i visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

"Savjet za implementaciju mira usvojio je Lajčakov prijedlog, koji sadrži plan sa dva uslova i koji bi, ako se provede, mogao dovesti do laganog gašenja OHR-a u BiH", istakao je Kurkulas.

Na sastanku Monitoringa reformskog procesa učestvovali su predstavnici Evropske komisije, delegacije zemalja članica EU, čelnici Direkcije za evropske integracije BiH, predstavnici RS, Federacije BiH i distrikta Brčko.

Topčagić ne zna sastav delegacije BiH

Osman Topčagić je rekao da mu nije poznat tačan sastav delegacije BiH koja će prisustvovati potpisivanju sporazuma sa EU 16. juna u Luksemburgu i ne zna konačan broj i sastav delegacije.

On je kazao da ukoliko BiH želi brzo da se kreće prema kandidatskom statusu u EU, mora kvalitetno da ispunjava obaveze iz sporazuma sa EU, prioritete iz Evropskog partnerstva i "mape puta" o liberalizaciji viznog režima.

Novi carinski režim

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH će u potpunosti i  na vrijeme biti spremna za novi carinski režim sa zemljama Evropske unije, koji stupa na snagu 01. jula 2008. godine.

Ovo je istakao Kemal Čaušević, direktor UIO BiH, koji je jučer razgovarao sa delegacijom Evropske komisije u BiH koju je predvodio Dirk Lange, šef Odjela za BiH i Albaniju u Direkciji za proširenje pri Evropskoj komisiji.