Европска комисија издала је саопштење усмјерено ка невладиним организацијама и организацијама цивилног друштва у Босни и Херцеговини, а у вези са Годишњим извјештајем о напретку.

У саопштењу се наводи да Европска комисија сваке године издаје Годишњи извјештај о напретку Босне и Херцеговине, у оквиру процеса стабилизације и придруживања. Извјештај о напретку усмјерен је ка процјени ситуације у свакој земљи која је кандидат и потенцијални кандидат у процесу интеграције у ЕУ.

Овогодишњи Извјештај о напретку прати сличну стуктуру као и претходни Извјештај за 2007. годину. Реферираће се на сваки од релевантних критеријума (политички критеријум, економски критеријум и европски стандарди) напретка који је Босна и Херцеговина забиљежила од октобра 2007. до октобра 2008. године. Прогрес се мјери на основу донијетих конкретних одлука, усвојене легислативе и степена имплементације. У оквиру политичког критеријума, и јавна управа у БиХ, те њена реформа, такође су значајан дио.

Осим са институцијама власти и јавне управе, Европска комисија настоји да јача и дијалог са невладиним организацијама и организацијама цивилног друштва. Стога су невладине и организације цивилног друштва позване да доставе улазне информације и допринесу креирању Годишњег извјештаја у областима којима су посвећене и које прате. Комисија има за циљ да реално евалиура напредак наше земље у процесу евроинтеграција, чему ће засигурно допринијети и прецизни, провјерљиви и објективни подаци достављени од цивилног сектора.

Више информација могуће је пронаћи на web страници Делегације европске комисије у Босни и Херцеговини.

Годишње извјештаје Европске комисије за 2006. и 2007. годину можете преузети и на нашој страници. Такође, у нашој категорији РЈУ и ЕУ интеграције можете сазнати више о вези између реформе јавне управе у Босни и Херцеговини и процеса евроинтеграција.