Europska komisija izdala je saopćenje usmjereno ka nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini, a u vezi sa Godišnjim izvješćem o napretku.

U saopćenju se navodi da Europska komisija svake godine izdaje Godišnjie izvješće o napretku Bosne i Hercegovine, u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja. Izvješće o napretku usmjeren je ka procjeni situacije u svakoj zemlji koja je kandidat i potencijalni kandidat u procesu integracije u EU.

Ovogodišnje Izvješće o napretku prati sličnu stukturu kao i prethodno Izvješće za 2007. godinu. Referirat će se na svaki od relevantnih kriterija (politički kriterij, ekonomski kriterij i europski standardi) napretka koji je Bosna i Hercegovina zabilježila od listopada 2007. do listopada 2008. godine. Progres se mjeri na osnovi donijetih konkretnih odluka, usvojene legislative i stupnja provedbe. U okviru političkog kriterija, i javna uprava u BiH, te njena reforma, također su značajan dio.

Osim sa ustanovama vlasti i javne uprave, Europska komisija nastoji da jača i dijalog sa nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva. Stoga su nevladine i organizacije civilnog društva pozvane da dostave ulazne informacije i doprinesu kreiranju Godišnjeg izvješća u oblastima kojima su posvećene i koje prate. Komisija ima za cilj da realno evaliura napredak naše zemlje u procesu eurointegracija, čemu će zasigurno doprinijeti i precizni, provjerljivi i objektivni podaci dostavljeni od civilnog sektora.

Više informacija moguće je pronaći na web stranici Delegacije europske komisije u Bosni i Hercegovini.

Godišnja izvješća Europske komisije za 2006. i 2007. godinu možete preuzeti i na našoj stranici. Također, u našoj kategoriji RJU i EU integracije možete saznati više o vezi između reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini i procesa eurointegracija.