Дневни аваз: Чланови Репрезентативног синдиката институција БиХ, који окупља упослене у 60 државних институција, ускоро ће штрајком упозорења изразити незадовољство усвојеним Законом о плаћама БиХ, изјавио је за "Дневни аваз" Неђо Ђурђић, замјеник предсједника Синдиката.

Имајући у виду чињеницу да би истовремено ступање 60 институција у штрајк значило потпуну блокаду државне власти, Ђурђић је казао да ће у понедјељак Синдикат донијети одлуку о распореду штрајкова упозорења по институцијама. У просјеку, у штрајк ће истовремено улазити по двије или три државне институције.

Али, ако временом они који одлучују о том не схвате озбиљност, није искључено да у штрајк ступе све институције истовремено – нагласио је Ђурђић.

Поновио је да усвојеним законом није испуњен основни захтјев Синдиката – да упосленици у државним институцијама буду ако не више, онда бар једнако плаћени колико и њихове колеге у ентитетским институцијама.

Синдикат Граничне полиције БиХ припремио је све за двосатни штрајк упозорења који је најављен за петак. Предсједник овог синдиката Ахмет Турчиновић казао нам је да протест може бити спријечен ако на састанку с директором Граничне полиције БиХ Винком Думанчићем буде нађено рјешење за њихове захтјеве.

Синдикат од Вијећа министара тражи да буде покренут захтјев за измјену тог закона, а коефицијент за обрачун плаће граничним полицајцима са 1,29 увећан на 1,4.

Думанчић јучер није желио унапријед давати коментаре на захтјеве Синдиката, додајући да ће учинити све што је у њиховој моћи да до штрајка не дође.&нбсп;