Dnevni avaz: Članovi Reprezentativnog sindikata institucija BiH, koji okuplja uposlene u 60 državnih institucija, uskoro će štrajkom upozorenja izraziti nezadovoljstvo usvojenim Zakonom o plaćama BiH, izjavio je za "Dnevni avaz"  Neđo Đurđić, zamjenik predsjednika Sindikata.

Imajući u vidu činjenicu da bi istovremeno stupanje 60 institucija u štrajk značilo potpunu blokadu državne vlasti, Đurđić je kazao da će u ponedjeljak Sindikat donijeti odluku o rasporedu štrajkova upozorenja po institucijama. U prosjeku, u štrajk će istovremeno ulaziti po dvije ili tri državne institucije.

Ali, ako vremenom oni koji odlučuju o tom ne shvate ozbiljnost, nije isključeno da u štrajk stupe sve institucije istovremeno – naglasio je Đurđić.

Ponovio je da usvojenim zakonom nije ispunjen osnovni zahtjev Sindikata – da uposlenici u državnim institucijama budu ako ne više, onda bar jednako plaćeni koliko i njihove kolege u entitetskim institucijama.

Sindikat Granične policije BiH pripremio je sve za dvosatni štrajk upozorenja koji je najavljen za petak. Predsjednik ovog sindikata Ahmet Turčinović kazao nam je da protest može biti spriječen ako na sastanku s direktorom Granične policije BiH Vinkom Dumančićem bude nađeno rješenje za njihove zahtjeve.

Sindikat od Vijeća ministara traži da bude pokrenut zahtjev za izmjenu tog zakona, a koeficijent za obračun plaće graničnim policajcima sa 1,29 uvećan na 1,4.

Dumančić jučer nije želio unaprijed  davati komentare na zahtjeve Sindikata, dodajući da će učiniti sve što je u njihovoj moći da do štrajka ne dođe.