Независне новине: САРАЈЕВО – Влада ФБиХ данас у Сарајеву организује конференцију о реформи борачко-социјалних давања које у ФБиХ прима око милион становника, најавио је јуче премијер ФБиХ Неџад Бранковић.

"Ова давања су истински проблем свих нивоа власти у ФБиХ и вјерујемо да ћемо кроз отворен дијалог наћи рјешења која ће омогућити да планирамо стабилан буџет", појаснио је Бранковић.

Додао је да ће на конференцији бити презентиране процјене о могућем броју незаконитих корисника накнада, али и сва рјешења која Влада ФБиХ може понудити. Конференција ће окупити више од 100 учесника, међу којима и представнике међународних монетарних институција.

Министар за рад и социјалну бригу Перица Јелечевић каже да сада, већ на основу пријава за увођење у права нератних инвалида у буџет ФБиХ недостаје око 200 милиона КМ.

"Морамо провести реформе, јер ако овако наставимо, потопићемо се", казао је Јелечевић.

Министар за борачку популацију Захид Црнкић је подсјетио да у ФБиХ више од 100.000 људи има статус РВИ и да треба наћи рјешење и за логораше и обољеле од ПТСП, али и начин за реализацију постојећих права.

Министар финансија у Влади ФБиХ Вјекослав Беванда сматра да је конференција поштен пут и начин да разне интересне групе, од социјалних категорија до послодавца и синдиката, размјене мишљења.

"Показаћемо какво је прикупљање јавних прихода и њихов распоред за неколико посљедњих година и показат ћемо шта ФБиХ мора и шта може", казао је Беванда.