Независне новине: БАЊАЛУКА – Савјет за безбједност саобраћаја РС, који је јуче формиран у Бањалуци, бавиће се повећањем техничке исправности возила, израдом базе података и санацијом опасних материја.

Ово је јуче потврђено након конститутивне сједнице Савјета на којој је Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза РС, именован за предсједника, а Драго Талијан, из бањалучког Центра за моторна возила, за потпредсједника. Остали чланови Савјета су представници ресорних министарстава и институција која се баве саобраћајем.

Чубриловић је казао да ће Савјет, према потреби формирати комисије које ће радити на конкретним проблемима и питањима која су од интереса за безбједност грађана РС.

"Безбједност саобраћаја у РС није ништа лошија него у окружењу. Не можемо бити задовољни прије свега због учесника у саобраћају. Зна се да су најчешћи узроци страдања неприлагођена брзина и понашање учесника у самом саобраћају", истакао је Чубриловић.

Он је казао да је наређено да се поставе физичке препреке на путу Бањалука – Клашнице, због честог непоштовања дозвољене брзине кретања на овој дионици и чињенице да је на једном мјесту у посљедњих годину дана у саобраћајним несрећама погнуло шестеро људи.