Nezavisne novine: BANJALUKA – Savjet za bezbjednost saobraćaja RS, koji je juče formiran u Banjaluci, baviće se povećanjem tehničke ispravnosti vozila, izradom baze podataka i sanacijom opasnih materija.

Ovo je juče potvrđeno nakon konstitutivne sjednice Savjeta na kojoj je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, imenovan za predsjednika, a Drago Talijan, iz banjalučkog Centra za motorna vozila, za potpredsjednika. Ostali članovi Savjeta su predstavnici resornih ministarstava i institucija koja se bave saobraćajem.

Čubrilović je kazao da će Savjet, prema potrebi formirati komisije koje će raditi na konkretnim problemima i pitanjima koja su od interesa za bezbjednost građana RS.

"Bezbjednost saobraćaja u RS nije ništa lošija nego u okruženju. Ne možemo biti zadovoljni prije svega zbog učesnika u saobraćaju. Zna se da su najčešći uzroci stradanja neprilagođena brzina i ponašanje učesnika u samom saobraćaju", istakao je Čubrilović.

On je kazao da je naređeno da se postave fizičke prepreke na putu Banjaluka – Klašnice, zbog čestog nepoštovanja dozvoljene brzine kretanja na ovoj dionici i činjenice da je na jednom mjestu u posljednjih godinu dana u saobraćajnim nesrećama pognulo šestero ljudi.