Независне новине: БАНЈАЛУКА – Савјет министара РС одобрио је у прва четири мјесеца ове године више од 260 милиона КМ, од чега ће највише, 85 одсто, бити утрошено на инфраструктуру, док се по седам одсто односи на запошљавање и здравство.

Ово је наведено у брошури "Најважније активности Владе РС" за период јануар – април 2008. године, коју је објавио Биро Владе РС за односе са јавношћу.

Рад Савјета за развој РС с његових 77 пројеката у овој години уврштен је међу најважније активности Владе РС у прва четири мјесеца ове године.

У брошури се наводи да је од 260 милиона КМ више до 63 одсто намијењено источном дијелу РС, док 28 милиона КМ одобрено за ублажавање посљедица поскупљења, као и додатних 10 милиона КМ за субвенционирање струје. У овој години ће за социјално збрињавање радника, који су остали без посла у стечају, бити уплаћено 26 милиона мaрака.

Такођер, одобрено је 6,5 милиона КМ за изградњу и опремање образовних и установа културе, док је буџетска ставка за стипендирање студената увећана с 900.000 КМ на два милиона КМ, а одобрено је и додатних 350.000 КМ за стипендирање студената који се школују у иностранству. Наредне школске године бесплатне уџбенике добит ће свих 22.400 ђака првих и других разреда основних школа.

Међу инфраструктурним пројектима најзначајнији су додјела концесија аустријском „Штрабагу“ за изградњу 397 километара мреже аутопутева, почетак друге фазе изградње аутопута Бањалука – Градишка те санација 217 километара да десет путних праваца у РС.

У овом периоду је завршена прва и започета друга фаза обнове и реконструкције жељезничке инфраструктуре. Међу важније резултате издваја се оснивање предузећа „Аеродром Требиње“ и отварање авио- линије Бањалука – Салцбург. Међу најзначајнијим енергетским пројектима су концесија компанији EFTза изградњу термоелектране у Станарима, вриједне 1,3 милијарде КМ, концесија норвешком „Статкрафту“ за изградњу четири хидроелектране у доњем току Врбаса и сагласност за оснивање новог предузећа Хидроелектране Горња Дрина, чији су оснивачи РС и Србија.