Nezavisne novine: BANJALUKA – Savjet ministara RS odobrio je u prva četiri mjeseca ove godine više od 260 miliona KM, od čega će najviše, 85 odsto, biti utrošeno na infrastrukturu, dok se po sedam odsto odnosi na zapošljavanje i zdravstvo.

Ovo je navedeno u brošuri „Najvažnije aktivnosti Vlade RS“ za period januar – april 2008. godine, koju je objavio Biro Vlade RS za odnose sa javnošću.

Rad Savjeta za razvoj RS s njegovih 77 projekata u ovoj godini uvršten je među najvažnije aktivnosti Vlade RS u prva četiri mjeseca ove godine.

U brošuri se navodi da je od 260 miliona KM više do 63 odsto namijenjeno istočnom dijelu RS, dok 28 miliona KM odobreno za ublažavanje posljedica poskupljenja, kao i dodatnih 10 miliona KM za subvencioniranje  struje. U ovoj godini će za socijalno zbrinjavanje radnika, koji su ostali bez posla u stečaju, biti uplaćeno 26 miliona mraka.

Također, odobreno je 6,5 miliona KM za izgradnju i opremanje obrazovnih i ustanova kulture, dok je budžetska stavka za stipendiranje studenata uvećana s  900.000 KM na dva miliona KM, a odobreno je i dodatnih 350.000 KM za stipendiranje studenata koji se školuju u inostranstvu. Naredne školske godine besplatne udžbenike dobit će svih 22.400 đaka prvih i drugih razreda osnovnih škola.

Među infrastrukturnim projektima najznačajniji su dodjela koncesija austrijskom „Štrabagu“ za izgradnju 397 kilometara mreže autoputeva, početak druge faze izgradnje autoputa Banjaluka – Gradiška te sanacija 217 kilometara da deset putnih pravaca u RS.

U ovom periodu je završena prva i započeta druga faza obnove i rekonstrukcije željezničke infrastrukture. Među važnije rezultate izdvaja se osnivanje preduzeća  „Aerodrom Trebinje“ i otvaranje avio- linije  Banjaluka – Salcburg. Među najznačajnijim energetskim projektima su koncesija kompaniji EFT za izgradnju termoelektrane u Stanarima, vrijedne 1,3 milijarde KM, koncesija norveškom „Statkraftu“ za izgradnju četiri  hidroelektrane u donjem toku Vrbasa i saglasnost za osnivanje novog preduzeća Hidroelektrane Gornja Drina, čiji su osnivači RS i Srbija.