Дневни аваз: Комисија Представничког дома БиХ за финансије и буџет јучер је с малим корекцијама усвојила Приједлог закона о плаћама, којим се предвиђа повећање примања запослених у институцијама БиХ.

Чланови нису прихватили приједлог за повећање најнижих плаћа полицији и војсци, осим симболичног повећања додатка за пет посто, а симболично су смањене и плаће првих људи Парламента и Вијећа министара, као и посланика и делегата.

"Није добро што није прихваћен приједлог СДА да ниже плаће буду повећане за пет до десет посто, а да плаће виших нивоа смањимо. Због тога нећемо подржати овакав закон и поново ћемо уложити ове амандмане у Парламенту" казао је Бајазит Јашаревић.

Задовољни могу бити државни службеници у Парламенту, Вијећу министара и Предсједништву БиХ, којима су коефицијенти са 2,90 повећани на 3,25, а руководећим службеницима са 4,08 на 4,20.Коефицијент је повећан и директору УИО са 8 на 8,2, а нешто више плаће имат ће и шефови група у УИО те секретар и савјетници у Предсједништву.

У Комисији нису заборавили на себе, па су усвојили одлуку да посланици који нису професионално запослени у Парламенту, добивају разлику плаће коју имају на тренутном радном мјесту и оне коју добивају парламентарци који су стално запослени у овој институцији.&нбсп;