Dnevni avaz: Komisija Predstavničkog doma BiH za finansije i budžet jučer je s malim korekcijama usvojila Prijedlog zakona o plaćama, kojim se predviđa povećanje primanja zaposlenih u institucijama BiH.

Članovi nisu prihvatili prijedlog za povećanje najnižih plaća policiji i vojsci, osim simboličnog  povećanja dodatka za  pet posto, a simbolično su smanjene i  plaće prvih ljudi Parlamenta i Vijeća ministara, kao i poslanika i delegata.

"Nije dobro što nije prihvaćen prijedlog SDA da niže plaće budu povećane za pet do deset posto, a da plaće viših nivoa smanjimo. Zbog toga nećemo podržati ovakav zakon i ponovo ćemo uložiti ove amandmane u Parlamentu"  kazao je Bajazit Jašarević.

Zadovoljni mogu biti državni službenici u Parlamentu, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH, kojima su koeficijenti sa 2,90 povećani na 3,25, a rukovodećim službenicima sa 4,08 na 4,20.

Koeficijent je povećan i direktoru UIO sa 8 na 8,2, a nešto više plaće  imat će i šefovi grupa u UIO te sekretar i savjetnici u Predsjedništvu. U Komisiji nisu zaboravili na sebe, pa su usvojili odluku da poslanici koji nisu profesionalno zaposleni u Parlamentu, dobivaju  razliku plaće koju imaju na trenutnom radnom mjestu i one koju dobivaju parlamentarci koji su stalno zaposleni u ovoj instituciji.