Данас, један од европских симбола, заједно са химном, заставом И јединственом валутом је и један значајан датум – 9. мај. Тај дан се сваке године обиљежава као Дан Европе. Ови симболи идентификују политички ентитет и цјеловитост Европске уније. Због тога је овај датум изузетно битан за Унију.

Тога дана, 9. маја 1950, учињен је први корак у стварању онога што је данас познато као Европска унија. Роберт Шуман, тадашњи министар спољних послова Француске представио је свој приједлог формирања Европске заједнице за угаљ и челик. У Паризу, у окружењу пријетње Трећег свјетског рата која је обузела читаву Европу, он је тог 9. маја представио новинарима из цијелог свијета декларацију која позива Француску, Њемачку и остале европске земље да удруже своју производњу угља и челика као “први конкретан темељ европске федерације”. Овај приједлог, познатији као "Шуманова декларација", сматра се почетком формирања Европске уније каква је данас.

Оно што је декларација предлагала било је креација “наднационалне” европске институције, задужене за управљање индустријама челика и угља, сектора који су у то вријеме чинили основу све војне моћи. Идеја је била да се та моћ више не користи на сукобе који су опустошили Европу недуго прије тога и оставили осјећај материјалне и моралне деградације.

Ова велика идеја у потпуности се остварила у пракси. Поставила је чврсте основе највеће наднационалне творевине у савременом свијету. Свака земља која се придружи европској породици прихвата њене фундаменталне принципе мира и солидарности. Ове вриједности свој израз нашле су кроз економски и социјални развој, који зједно са регионалним принципом и димензијом заштите животне средине гарантују достојан животни стандард свим грађанима.

Дан представљања Шуманове декларације у Паризу данас се сматра почетком Европске уније. Стога је и Савјет Европске уније у Милану, 1985, донијело одлуку којом се 9. мај сваке године обиљежава као Дан ЕвропеДан Европе је прилика за активности и фестивале који Европу приближавају њеним грађанима. За посјетиоце су тог дана све институције Европске уније отворене. Слоган пратећих акција сваке године одређује земља која је у том периоду предсједавајућа Европске уније.

Овај датум се обиљежава и у Босни и Херцеговини. Делегација Европске комисије у нашој земљи сваке године организује низ састанака, пријема и културно – умјетничких манифестација којима се пропрати 9. мај – Дан Европе и који окупљају високе званичнике и личности из политичког, културног и јавног живота. &нбсп;