Danas, jedan od europskih simbola, zajedno sa himnom, zastavom i jedinstvenom valutom je i jedan značajan datum – 9. svibanj. Taj dan se svake godine obilježava kao Dan Europe. Ovi simboli identificiraju politički entitet i cjelovitost Evropske unije. Zbog toga je ovaj datum izuzetno bitan za Uniju.

Toga dana, 9. svibja 1950, učinjen je prvi korak u stvaranju onoga što je danas poznato kao Europska unija. Robert Schuman, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugalj i čelik. U Parizu, u okruženju prijetnje Trećeg svjetskog rata koja je obuzela čitavu Europu, on je tog 9. svibnja predstavio novinarima iz cijelog svijeta deklaraciju koja poziva Francusku, Njemačku i ostale europske zemlje da udruže svoju proizvodnju uglja i čelika kao “prvi konkretan temelj europske federacije”. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja Europske unije kakva je danas.

Ono što je deklaracija predlagala bilo je kreiranje “nadnacionalne” europske institucije, zadužene za upravljanje industrijama čelika i uglja, sektora koji su u to vrijeme činili osnov sve vojne moći. Ideja je bila da se ta moć više ne koristi na sukobe koji su opustošili Europu nedugo prije toga i ostavili osjećaj materijalne i moralne degradacije.

Ova velika ideja u potpunosti se ostvarila u praksi. Postavila je čvrste osnove najveće nadnacionalne tvorevine u savremenom svijetu. Svaka zemlja koja se pridruži europskoj porodici prihvata njene fundamentalne principe mira i solidarnosti. Ove vrijednosti svoj izraz našle su kroz ekonomski i socijalni razvoj, koji zjedno sa regionalnim principom i dimenzijom zaštite životne sredine garantiraju dostojan životni standard svim građanima.

Dan predstavljanja Schumanove deklaracije u Parizu danas se smatra početkom Europske unije. Stoga je i Vijeće Evropske unije u Milanu, 1985, donijelo odluku kojom se 9. svibanj svake godine obilježava kao Dan Europe

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetioce su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom periodu predsjedatelj Europske unije.

Ovaj datum se obilježava i u Bosni i Hercegovini. Delegacija Europske komisije u našoj zemlji svake godine organizira niz sastanaka, prijema i kulturno – umjetničkih manifestacija kojima se proprati 9. svibanj – Dan Europe i koji okupljaju visoke zvaničnike i ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života.