Вечерњи лист: Пројект Е-Governmenta или електроничке владе, који успоставља Министарство комуникација и промета Босне и Херцеговине, већ је ушло у озбиљну фазу остваривања. Дио широког и свеобухватног пројекта, уједно и први који ће се имплементирати, пројект је „сједнице без папира“, које би се, како истиче Божидар Шкраван, савјетник министара Боже Љубића, те вођа стручног тима задуженог за успостављање пројекта Е-Governmenta, требао завршити најкасније до коловоза ове године.

Набава опреме

У тијеку је припрема спецификације за набаву опреме за увођење почетног дијела имплементације “сједница без папира“ и темељног сустава за управљање документима ( LCD екрани, бежичне типковнице…), истиче Шкраван. Пројект електроничке владе, прије свега, донијет ће повећану ефикасност Вијећа министара Босне и Херцеговине кроз увођење мрежног сустава и темељних сервиса за комуницирање и сурадњу, којима ће се међусобно повезати сва министарства и институције у склопу Вијећа министара Босне и Херцеговине.

И МИНИСТРИ МОРАЈУ НА ОБУКУ

Успостављање сустава Е-Governmenta мора пратити и одговарајући ступањ знања корисника тога сустава. Тако ће, како је најављено, и сами министри морати проћи одређене течајеве како би се оспособили за „електроничко владање“. Поред министара, који ће се усавршавати на добровољној бази, службе у министарствима течајеве ће морати проћи.

 

Сустав ће повезати сва министарства међусобно, свако поједино министарство са средишњим Уредом предсједавајућег Вијећа министара, омогућити употребу е-маил сервиса, интернета итд. На тај ће начин, истиче Шкраван, хрпе докумената које су министри доносили на сједнице Владе одлазити једино у архиву, а сваки ће министар са свога рачунала имати приступ бази података установљеној у средишњем Уреду премијера, као и приступ особној бази у министарству.

Е- Government у Босни и Херцеговини покренуо је УНДП, уз новац који је осигурала Еуропска комисија, и то још прије неколико година, но занимање средишње власти за тај пројект било је равно нули, наводи Шкраван, додајући да је оно што је било учињено била искључива заслуга УНДП-а.

Новац ЕК

Но, доласком Боже Љубића на чело Министарства комуникација и промета те су се ствари измијениле.Он је унутар министарства оформио тим свеучилишних стручњака, на челу са савјетником Шкраваном. Љубић је 17. травња ове године с УНДП-ом потписао Промеморију – документ о сурадњи на пројекту „Е-Government at the Council of Ministers“.