Вечењи лист: Иако се бх власти хвале оствареним напретком у реформи јавне управе, службени подаци које је прикупио Уред координатора за реформу јавне управе БиХ показује да се тај процес одвија прилично споро, посебно у ФБиХ.

Акцијски план

До краја прошле године реализирано је тек 18,43 посто мјера предвиђених Акцијским планом и Стратегије реформе јавне управе. Притом је највећи напредак, 22,13 посто, остварен у области управљања људским потенцијалима, док је најмање мјера, само 13,44 посто, проведено у области информацијских технологија. Власти у БиХ требале би се забринути над чињеницом да реформа јавне управе у том ентитету у свих шест реформских области заостаје за реформама у РС-у и Брчко Дистрикту. Нити у једној од шест реформских области у ФБиХ није остварена проведба планираних мјера већа од 18 посто. Најавише је направљено на реформи управљања људским потенцијалима, гдје је остварено 17,59 посто мјера. Поражавајући су резултати у области израде политика и координацијских капацитета. ФБиХ је у тој области обавила само 7,16 посто зацртаних мјера, што је 50 посто мање него у РС-у.

Подбачај у управи

Још лошији су резултати у реформи управног поступка, гдје је проведено тек 4,83 посто планираног. Успоредбе ради, у РС-у је у тој области реализирано 17,47, а у Брчком 17,68 посто мјера.Ипак, најпоразнији су резултати реформе јавне управе у области информацијских технологија.На разини ФБиХ проведено је само два посто планираних мјера. С друге стране, РС је у тој области остварио 21,50 посто зацртаног, а Брчко Дистрикт још више, 26,50 посто. Више него двоструко је у РС-у већа и проведба реформских мјера у преостале двије области, а то су јавне финанције и институционална комуникација.

УШТЕДА 300 МИЛИЈУНА КМ

Највеће трошкове зарада запослених у јавној управи у односу на бруто друштвени производ у регији и два пута веће од просјека у земљама ЕУ. Годишњи трошкови зарада у јавној управи били би мањи око 300 милијуна КМ када би разина зараде свих запослених у томе сегменту у БиХ била прилагођена регионалном просјеку у односу на просјечне зараде свих запослених.