Дневни аваз: Ако на наредној сједници Комисије за државну имовину, која је заказана за двије седмице, не буде утврђен закон о расподјели државне имовине, подносим оставку, изјавио је јучер за „Дневни аваз“ Звонимир Кутлеша.

Нацрт овог закона требао је бити утврђен на сједници одржаној у уторак, али због, како Кутлеша каже, мањих разлога то се није догодило. Чланови комисије из РС, наиме, инсистирали су на томе да се сачини споразум или уговор о расподјели државне имовине између Вијећа министара БиХ и влада ентитета и Дистрикта Брчко.

"С таквим приједлогом не слажемо се ни ја нити већина чланова Комисије. Очекујем да ће чланови из РС до наредне седмице промијенити мишљење и да ће нацрт у коначници ипак бити утврђен" каже Кутлеша. Према нацрту закона, предвиђено је да се 60 дана од његовог усвајања формира уред за државну имовину, коју би пописао сву државну имовину како унутар, тако и ван граница БиХ.

"Потом би Вијеће министара требало одредити какве су потребе државних институција и која имовина им треба припасти, док би остатак био укњижен као власништво ентитета и Дистрикта Брчко" рекао је Кутлеша, додајући да је сва непокретна имовина ван БиХ у искључивом власништву БиХ, док би покретна имовина била дијељења сразмјерно расподјели ПДВ-а.

Кутлеша наглашава да ће се представници Комисије у понедјељак састати с високим представником Мирославом Лајчаком и презентирати му оно што је до сада урађено.

Чланови још без плаћа

Кутлеша је казао да се тек на наредној сједници Вијећа министара треба усвојити приједлог одлуке о плаћама чланова комисије, додајући како од аугуста, када је почео њен рад, члановима није исплаћена ниједна марка.

"Претходна комисија за двије године потрошила је 130.000 КМ, а није направила ама баш ништа" тврди Кутлеша.