Dnevni avaz: Ako na narednoj sjednici Komisije za državnu imovinu, koja je zakazana za dvije sedmice, ne bude utvrđen zakon o raspodjeli državne imovine, podnosim ostavku, izjavio je jučer za „Dnevni avaz“ Zvonim Kutleša.

Nacrt ovog zakona trebao je biti utvrđen na sjednici održanoj u utorak, ali zbog, kako Kutleša kaže, manjih razloga to se nije dogodilo. Članovi komisije iz RS, naime, insistirali su na tome da se sačini sporazum ili ugovor o raspodjeli državne imovine između Vijeća ministara BiH i vlada entiteta i Distrikta Brčko.

"S takvim prijedlogom ne slažemo se ni ja niti većina članova Komisije. Očekujem da će članovi iz RS do naredne sedmice promijeniti mišljenje i da će nacrt  u konačnici ipak biti utvrđen" kaže Kutleša. Prema nacrtu zakona, predviđeno je da se 60 dana od njegovog usvajanja formira ured za državnu imovinu, koju bi popisao svu državnu imovinu kako unutar, tako i van granica BiH.

"Potom bi Vijeće ministara trebalo odrediti kakve su potrebe državnih institucija i koja imovina im treba pripasti, dok bi ostatak bio uknjižen kao vlasništvo entiteta i Distrikta Brčko" rekao je Kutleša, dodajući da je sva nepokretna imovina van BiH u isključivom vlasništvu BiH, dok bi pokretna imovina bila dijeljenja srazmjerno raspodjeli PDV-a.

Kutleša naglašava da će se predstavnici Komisije u ponedjeljak sastati s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom i prezentirati mu ono što je do sada urađeno.

Članovi još bez plaća

Kutleša je kazao da se tek na narednoj sjednici Vijeća ministara treba usvojiti prijedlog odluke o plaćama članova komisije, dodajući kako od augusta, kada je počeo njen rad, članovima nije isplaćena nijedna marka.

"Prethodna komisija za dvije godine potrošila je 130.000 KM, a nije napravila ama baš ništa" tvrdi Kutleša.