Независне новине: САРАЈЕВО – За споре процедуре у избору државних службеника главни кривац је Закон о државној служби БиХ који би требало да буде промијењен до јуна ове године, тврди Јакоб Финци, директор Агенције за државну службу.

„Законом је прописано да конкурс остаје отворен 30 дана, а да се након тога остави још мјесец кандидатима за припрему. Овај аргумент не стоји, јер онај ко се пријави требало би одмах и почети да се припрема за јавни испит“, казао је Финци.

У институцијама БиХ тврде да се на попуњавање радних мјеста у државној служби чека и више од годину, а као најчешћи разлог за то наводе дуге конкурсне процедуре Агенције за државну службу БиХ. Након што су у Министарству иностраних послава упозорили да избор два помоћника министара траје већ дуже од осам мјесеци, у Министарству финансија и трезора БиХ јуче су потврдили да су процедуре чекали скоро годину и по.

„У случају избора службеника Министарства финансија и трезора било је додатних кашњења, јер је након именовања новог министра и замјеника, поништен конкурс па се и ту изгубило око три мјесеца“, рекао је јуче један службеник овог министарства. Финци каже да је понекад тешко ускладити термине за одржавање испита због обавеза чланова комисије, која је састављена од представника институција која расписује конкурс и експерата.

„Петочлана комисија не може радити без најмање четири присутна члана“, додао је Финци. Како је навео, на конкурсима за поједина радна мјеста кандидати морају урадити по четири задатка на неколико страница, а пријави се и до 20 кандидата.

„Сваки члан комисије мора то прочитати да би оцијенио кандидата, а настојимо увести критерије што објективнијег оцјењивања како би изабрали најбољег кандидата“, рекао је Финци и додао да, због мањка простора, Агенција не може запослити још службеника.