Nezavisne novine: SARAJEVO – Za spore procedure u izboru državnih službenika glavni krivac je Zakon o državnoj službi BiH koji bi trebalo da bude promijenjen do juna ove godine, tvrdi Jakob Finci, direktor Agencije za državnu službu.

„Zakonom je propisano da konkurs ostaje otvoren 30 dana, a da se nakon toga ostavi još mjesec kandidatima za pripremu. Ovaj argument ne stoji, jer onaj ko se prijavi trebalo bi odmah i početi da se priprema za javni ispit“, kazao je Finci.

U institucijama BiH tvrde da se na popunjavanje radnih mjesta u državnoj službi čeka i više od godinu, a kao najčešći razlog za to navode duge konkursne procedure Agencije za državnu službu BiH. Nakon što su u Ministarstvu inostranih poslava upozorili da izbor dva pomoćnika ministara traje već duže od osam mjeseci, u Ministarstvu finansija i trezora BiH juče su potvrdili da su procedure čekali skoro godinu i po.

„U slučaju izbora službenika Ministarstva finansija i trezora bilo je dodatnih kašnjenja, jer je nakon imenovanja novog ministra i zamjenika, poništen konkurs pa se i tu izgubilo oko tri mjeseca“, rekao je juče jedan službenik ovog ministarstva. Finci kaže da je ponekad teško  uskladiti termine za održavanje ispita zbog obaveza članova komisije, koja je sastavljena od predstavnika institucija koja raspisuje konkurs i eksperata.

„Petočlana komisija ne može raditi bez najmanje četiri prisutna člana“, dodao je Finci. Kako je naveo, na konkursima za pojedina radna mjesta kandidati moraju uraditi po četiri zadatka na nekoliko stranica, a prijavi se i do 20 kandidata.

„Svaki član komisije mora to pročitati da bi ocijenio kandidata, a nastojimo uvesti kriterije što objektivnijeg ocjenjivanja kako bi izabrali najboljeg kandidata“, rekao je Finci i dodao da, zbog manjka prostora, Agencija ne može zaposliti još službenika.