Независне новине: БиХ закорачила у Европу

САРАЈЕВО – БиХ и Европска комисија јучер су парафирале Споразум о придруживању и стабилизацији.

Европски комесар за проширење Оли Рен потврдио је да ће потписивање овог споразума услиједити након што власти БиХ проведу Акциони план за реформу полиције, осигурају напредак у реформи јавног РТВ система, јавне управе и осигурају пуну сарадњу с Хашким трибуналом.

''Споразум који смо данас потписали доноси конкретне бенефиције грађанима БиХ. Њиме се омогућава успостава зоне слободне трговине, даје сигурност потенцијалним инвеститорима. Он представља капију за стицање статуса кандидата, уколико буде правилно провођен'';, поручио је Рен.

Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ у оставци, казао је да основа будуће државне политике БиХ мора бити проведба приоритета из Европског партнерства.''Данас је добар дан за БиХ. Свјесни смо наших првих задатака, односно реформе полиције, реформе јавног РТВ система, јавне управе, пуне сарадње са Хагом и економских реформи. Не смијемо пропустити ову историјску шансу, јер би нас у противном прошлост држала далеко до будућности'', истакао је Шпирић.

Мирослав Лајчак, високи представник међународне заједнице и специјални представник ЕУ за БиХ, пренио је поруку Хавијера Солане.

''Парафирање споразума између БиХ и ЕК има велику симболичку вриједност, јер долази након мјесеци блокада и кризе. Власти БиХ имају још много тога да ураде, али ово је потврда њихове опредијељености да истрају на путу ка ЕУ. Позивам их да без одлагања испуне преостале услове за потписивање овог споразума'', пренио је Лајчак Соланину поруку.

Осим Споразума о стабилизацији и придруживању, Никола Шпирић и Оли Рен парафирали су и пријелазни споразум између БиХ и ЕУ. Пријелазни споразум су трговинске одредбе уговора о придруживању и стабилизацији, које ће бити на снази до окончања ратификације овог споразума у парламентима 27 земаља чланица ЕУ.

Велики корак напријед за БиХ

Аустријска министарка за европске и иностране послове Урсула Пласник одала је признање БиХ на парафирању Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

''Сада је ЕУ закључила споразум са свим државама на Балкану. То је одлучујући напредак у процесу приближавања овог региона европским стандардима. БиХ је, на свом путу у Европу, поново нашла прикључак региону'', навела је Пласникова.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Рајкрофт поздравио је парафирање рекавши да је то велики корак напријед за БиХ и њене грађане и да му је драго да БиХ сада може наставити свој пут ка Европи.

Мирза Чубро

Дневни аваз: Отворена врата ЕУ

Споразум о стабилизацији и придруживању донијет ће корист прије свега грађанима БиХ, поручио Оли Рен. Ово је најзначајнији дан од Дејтона, казао Шпирић.

Босна и Херцеговина и Европска Унија парафирале су јучер Споразум о стабилизацији и придруживању (SAA), чиме је отворен процес успостављања уговорног односа између ЕУ и БиХ и учињен велики корак на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Предувјет за успјех

Кандидатски статус већ 2008.?

На прес – конференцији Рен је, како је рекао, ''открио тајну'' да сакупља оловке те да ће она којом је парафирао Споразум зазузети посебно мјесто у његовој колекцији.На питање новинара ''Аваза'' да прокоментира могућност да БиХ већ наредне године затражи статус кандидата, Рен није одбацио такав план као нереалан. ''Набитније је да идемо корак по корак. Сада су се створили увјети за парафирање и то смо учинили, идемо даље на потписивање'' рекао је Рен.

Премијер у оставци Шпирић истакао је да је јучерашњи дан најзначајнији за БиХ од потписивања Дејтонског споразума.

''БиХ је дуго чекала овај тренутак и баш због тога наша радост је још већа. Од сутра крећемо у опћу друштвену трансформацију БиХ, која је предуслов сваког њеног успјеха, а потпуна примјена и придржавање духа САА значајно ће нам помоћи у том процесу'', рекао је Шпирић.

Рен је нагласио да ће Споразум о стабилизацији и придруживању прије свега грађанима БиХ донијети много користи, јер ће се побољшати увјети за трговање, економски увјети и сарадња са свим земљама чланицама ЕУ.

У име Хавијера Солане присутнима у сали обратио се високи представник Мирослав Лајчак те честитао представницима власти БиХ и грађанима.

Т.Лазовић