Nezavisne novine: SARAJEVO – BiH i Evropska komisija jučer su parafirale Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren potvrdio je da će potpisivanje ovog sporazuma uslijediti nakon što vlasti BiH provedu Akcioni plan za reformu policije, osiguraju napredak u reformi javnog RTV sistema, javne uprave i osiguraju punu saradnju s Haškim tribunalom.

"Sporazum koji smo danas potpisali donosi konkretne beneficije građanima BiH. Njime se omogućava uspostava zone slobodne trgovine, daje sigurnost potencijalnim investitorima. On predstavlja kapiju za sticanje statusa kandidata, ukoliko bude pravilno provođen", poručio je Ren.

Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci, kazao je da osnova buduće državne politike BiH mora biti provedba prioriteta iz Evropskog partnerstva.

"Danas je dobar dan za BiH. Svjesni smo naših prvih zadataka, odnosno reforme policije, reforme javnog RTV sistema, javne uprave, pune saradnje sa Hagom i ekonomskih reformi. Ne smijemo propustiti ovu istorijsku šansu, jer bi nas u protivnom prošlost držala daleko do budućnosti", istakao je Špirić.

Miroslav Lajčak, visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU za BiH, prenio je poruku Havijera Solane.

"Parafiranje sporazuma između BiH i EK ima veliku simboličku vrijednost, jer dolazi nakon mjeseci blokada i krize. Vlasti BiH imaju još mnogo toga da urade, ali ovo je potvrda njihove opredijeljenosti da istraju na putu ka EU. Pozivam ih da bez odlaganja ispune preostale uslove za potpisivanje ovog sporazuma", prenio je Lajčak Solaninu poruku.

Osim Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Nikola Špirić i Oli Ren parafirali su i prijelazni sporazum između BiH i EU. Prijelazni sporazum su trgovinske odredbe ugovora o pridruživanju i stabilizaciji, koje će biti na snazi do okončanja ratifikacije ovog sporazuma u parlamentima 27 zemalja članica EU.

Veliki korak naprijed za BiH

Austrijska ministarka za evropske i inostrane poslove Ursula Plasnik odala je priznanje BiH na parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Sada je EU zaključila sporazum sa svim državama na Balkanu. To je odlučujući napredak u procesu približavanja ovog regiona evropskim standardima. BiH je, na svom putu u Evropu, ponovo našla priključak regionu", navela je Plasnikova.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Rajkroft pozdravio je parafiranje rekavši da je to veliki korak naprijed za BiH i njene građane i da mu je drago da BiH sada može nastaviti svoj put ka Evropi.

Mirza Čubro

Dnevni avaz: Otvorena vrata EU

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju donijet će korist prije svega građanima BiH, poručio Oli Ren. Ovo je najznačajniji dan od Dejtona, kazao Špirić.

Bosna i Hercegovina i Evropska Unija parafirale su jučer Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), čime je otvoren proces uspostavljanja ugovornog odnosa između EU i BiH i učinjen veliki korak na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Preduvjet za uspjeh

Kandidatski status već 2008.?

Na pres – konferenciji Ren je, kako je rekao, ''otkrio tajnu'' da sakuplja olovke te da će ona kojom je parafirao Sporazum zazuzeti posebno mjesto u njegovoj kolekciji.
Na pitanje novinara ''Avaza'' da prokomentira mogućnost da BiH već naredne godine zatraži status kandidata, Ren nije odbacio takav plan kao nerealan.
''Nabitnije je da idemo korak po korak. sSada su se stvorili uvjeti za parafiranje i to smo učinili, idemo dalje na potpisivanje'' rekao je Ren.

Premijer u ostavci Špirić istakao je da je jučerašnji dan najznačajniji za BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

''BiH je dugo čekala ovaj trenutak i baš zbog toga naša radost je još veća. Od sutra krećemo u opću društvenu transformaciju BiH, koja je preduslov svakog njenog uspjeha, a potpuna primjena i pridržavanje duha SAA značajno će nam pomoći u tom procesu'', rekao je Špirić.

Ren je naglasio da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prije svega građanima BiH donijeti mnogo koristi, jer će se poboljšati uvjeti za trgovanje, ekonomski uvjeti i saradnja sa svim zemljama članicama EU.

U ime Havijera Solane prisutnima u sali obratio se visoki predstavnik Miroslav Lajčak te čestitao predstavnicima vlasti BiH i građanima.

T.Lazović