Независне новине

БРЧКО – Супервизор за Брчко Рафи Грегоријан забранио је јуче исплату плата званичницима Владе и парламента дистрикта, након што посланици ни послије шест дана расправе нису успјели да усвоје буџет за наредну годину.

Kако је саопштено из ОХР-а, Грегоријан је то учинио због кашњења у предлагању и усвајању буџета, који су посланици, по Статуту Дистрикта, морали усвојти до 1. децембра.

Колико је познато, ово је први овакав потез неког званичника међународне заједнице од завршетка рата.

Скупштина дистрикта, која је још 28. новембра започела расправу о буџету, предложеном у износу од 202 милиона марака, засједа већ шести дан.

Ипак, његов налог могао би бити само формалан, пошто се очекује да би буџет готово сигурно требало да буде усвојен до 10. децембра, кад се иначе исплаћују плате у органима Дистрикта.

У међувремену, из ОХР-а су саопштили да ће обустава бити на снази све док Скупштина не усвоји буџет.

''Благовремено усвајање буџета један је од најважнијих задатака и дужности да би се постигла финансијска стабилност и очувала економска одрживост, те одржала демократија у привреди и финансијама'', истиче се у саопштењу.

Иначе, Скупштина дистрикта, која је још 28. новембра започела расправу о буџету, предложеном у износу од 202 милиона марака, засједа већ шести дан. Од чак 800 пристиглих амандмана, близу 200 упутио је градоначелник Мирсад Ђапо. Скупштина је до јуче поподне успјела да размотри тек нешто више од 200.

У Влади су овај потез супервизора схватили као упозорење, али су се уздржали од коментара.

Изет Банда, шеф клуба посланика СДП-а, најјаче странке у парламенту, оцијенио је Грегоријанов потез оправдним, те додао да ће се тек видјети хоће ли то опаметити посланике.

''То би морао бити озбиљан сигнал и Влади да у свим, а посебно овако захтјевним и озбиљним пословима као што је буџет, мора прилазити ажурније и с више одговорности'' рекао је Банда.

Неки од посланика, који о томе нису жељели да се јавно изјашњавају, оцијенили су да је овакав потез Грегоријана ''демонстрација силе и немоћи'', јер вјерују да ће буџет бити усвојен за који дан и да је његова одлука – без смисла.