Nezavisne novine

BRČKO – Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan zabranio je juče isplatu plata zvaničnicima Vlade i parlamenta distrikta, nakon što poslanici ni poslije šest dana rasprave nisu uspjeli da usvoje budžet za narednu godinu.

Kako je saopšteno iz OHR-a, Gregorijan je to učinio zbog kašnjenja u predlaganju i usvajanju budžeta, koji su poslanici, po Statutu Distrikta, morali usvojti do 1. decembra.

Koliko je poznato, ovo je prvi ovakav potez nekog zvaničnika međunarodne zajednice od završetka rata.

Skupština distrikta, koja je još 28. novembra započela raspravu o budžetu, predloženom u iznosu od 202 miliona maraka, zasjeda već šesti dan.

Ipak, njegov nalog mogao bi biti samo formalan, pošto se očekuje da bi budžet gotovo sigurno trebalo da bude usvojen do 10. decembra, kad se inače isplaćuju plate u organima Distrikta.

U međuvremenu, iz OHR-a su saopštili da će obustava biti na snazi sve dok Skupština ne usvoji budžet.

"Blagovremeno usvajanje budžeta jedan je od najvažnijih zadataka i dužnosti da bi se postigla finansijska stabilnost i očuvala ekonomska održivost, te održala demokratija u privredi i finansijama", ističe se u saopštenju.

Inače, Skupština distrikta, koja je još 28. novembra započela raspravu o budžetu, predloženom u iznosu od 202 miliona maraka, zasjeda već šesti dan. Od čak 800 pristiglih amandmana, blizu 200 uputio je gradonačelnik Mirsad Đapo. Skupština je do juče popodne uspjela da razmotri tek nešto više od 200.

U Vladi su ovaj potez supervizora shvatili kao upozorenje, ali su se uzdržali od komentara.

Izet Banda, šef kluba poslanika SDP-a, najjače stranke u parlamentu, ocijenio je Gregorijanov potez opravdnim, te dodao da će se tek vidjeti hoće li to opametiti poslanike.

"To bi morao biti ozbiljan signal i Vladi da u svim, a posebno ovako zahtjevnim i ozbiljnim poslovima kao što je budžet, mora prilaziti ažurnije i s više odgovornosti" rekao je Banda.

Neki od poslanika, koji o tome nisu željeli da se javno izjašnjavaju, ocijenili su da je ovakav potez Gregorijana "demonstracija sile i nemoći", jer vjeruju da će budžet biti usvojen za koji dan i da je njegova odluka – bez smisla.

N. Tanasić