Zamjenica koordinatora za reformu javne uprave Amira Mašović učestvovala je na konferenciji pod nazivom “Lokalizacija sistema mjerenja rezultata rada” koja je održana danas u Sarajevu.

Mašović je naglasila da reforma javne uprave, koja se provodi u Bosni i Hercegovini, predviđa i uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u javnom sektoru (CAF).

Govorila je i o implementaciji CAF-a u Uredu koordinatora za RJU.

“Danas s ponosom možemo reći, a to i razni izvještaji govore, da je Bosna i Hercegovina, zajedno sa Sjevernom Makedonijom, vodeća u regiji i po pitanju broja korisnika ovog alata za unaprjeđenje uspješnosti organizacija, ali i po pitanju ekspertize u ovoj oblasti”, istakla je.

S ciljem ispitivanja efekata primjene „Zajedničkog okvira procjene (CAF) za jedinice lokalne samouprave u BiH“ formiran je stručni tim, sačinjen od iskusnih općinskih/gradskih službenika/ca.

Neke od preporuka ovog radnog tima jeste kako je CAF model primjenjiv za sve JLS, naročito za one koje ne vrše samoprocjenu niti putem ISO standarda.

Zaključak je i kako dobre prakse JLS koje koriste CAF model potrebno dodatno promovisati i učiniti ih dostupnim što većem broju zaposlenika u JLS.