U Sarajevu je danas održan šesti sastanak Projektnog odbora projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini.

PIPLS projekat ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Projekat primarno finansira Švedska, a provodi i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Uredom koordinatora za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine, Ministarstvom finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom finansija Republike Srpske, Uredom za razvoj i evropske integracije Posavskog kantona i dva Saveza općina i gradova. Projekat je radio i nastavlja da radi na uspostavljanju sistema za strateško upravljanje imovinom te unapređenju kapaciteta uposlenika za efikasno upravljanje imovinom.

U svrhu efikasnog korištenja dostupnih finansijskih sredstava, Projekat pruža direktnu podršku partnerskim JLS na optimizaciji javne potrošnje i generisanju sredstava za kapitalne investicije.

Nadalje, projekat radi na jačanju sistema internih kontrola radi suzbijanja nezakonite potrošnje i uvođenja novog nivoa nadzora u prakse finansijskog upravljanja lokalne samouprave te unapređenju vještina uposlenika JLS za efikasnije vođenje postupaka javnih nabavki.

Također, u okviru pod-komponente projekta – Inicijativa za jačanje kapaciteta novoizabranih načelnika/gradonačelnika, projekat je radio sa novoizabranim gradonačelnicima na implementaciji prioritetnih intervencija u okviru tri tematske oblasti: digitalizacija uprave, pružanje usluga i infrastruktura, te lokalni ekonomski razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 3,4 miliona dolara od čega 2,1 milion finansira Švedska, a ostatak UNDP i partnerske jedinice lokalne samouprave.

Sastanku je, uime Ureda koordinatora za reformu javne uprave, prisustvovao Miroslav Zeković, član Projektnog odbora.