Bosni i Hercegovini je potrebna bolja, a ne veća birokratija, ocijenio je danas u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko, govoreći na konferenciji za novinare pred početak druge sjednice trećeg ciklusa "Parlamenta za Evropu", posvećene reformi javne uprave u BiH.

Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU osvrnuo se prošlogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u kojem je izražena zabrinutost zbog nedostatka napretka u ovoj oblasti, prije svega zbog politizacije i neimenovanja na neke ključne funkcije.

"Umjesto da proaktivno podržavaju napore da se birokratija – na opštinskom, kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, napravi ekonomičnijom i efikasnijom, političke stranke pokušale su ponovo politizovati procedure imenovanja i uspostaviti stranačku kontrolu nad cijelim oblastima državne službe ”, upozorio je Incko te dodao da javna uprava treba da služi građanima, a ne političkim gospodarima.

„Osiguravanje efikasne, poštene i transparentne državne službe očito nije isto kao i građenje birokratije koja je poslušna i vođena politikom, a neke stranke pokušavaju da naprave upravo to", upozorio je Incko i dodadao da “parlamentarci treba da pomognu da se osigura da bh. građaniimaju na raspolaganju efikasnu državnu službu i da ne moraju više nositi teret politički kontrolisane birokratije“.

Laszlo Toth, ambasador Mađarske u BiH, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, kazao je da će na konferenciji opisati put koji je njegova zemlja prešla na priključenju Evropskoj uniji.

On je uvjeren da je BiH u stanju preći put ka evroatlantskim integracijama, ali kao Mađarska i druge zemlje, integracije neće doći kao poklon.

„Mađarska je od prvog dana podupirala stabilnost BiH i njen put ka evroatlantskim integracijama, te će nastaviti pružati svaku pomoć BiH na tom putu”, rekao je ambasador Toth.

Semiha Borovac, koordinatorica reforme javne uprave u BiH podsjetila je da se reforma javne uprave odvija ravnomjerno na sva četiri nivoa – BiH, Republika Srpska, Federacija BiH i distrikt Brčko te da je provođenje javne uprave ključni uslov Evropskog partnerstva.

Koordinatorica za reformu javne uprave u BiH dodala je i to da ne može biti zadovoljna dosadašnjim tokom reforme, jer je, kao što je uočila Evropska komisija, ostvaren nedovoljan napredak. Ipak, prema njenim riječima, BiH je negdje na pola puta reforme javne uprave.

"Zato je pripremljen revidirani Akcioni plan 1 Strategije reforme javne uprave, koji će slijediti preporuke Evropske komisije, kazala je Borovac.

„Zaista želim da vas uvjerim da u BiH postoji spremnost za provođenje ove reforme i da ćemo i pojačanom linijom koordinacije izršiti ono što smo zacrtali novim revidiranim Akcionim planom“, istakla je koordinatorica za reformu javne uprave u BiH.

„Iako će revidirani Akcioni plan 1 donijeti Vijeće ministara BiH, vlade RS i FBiH, te gradonačelnik Brčko distrikta BiH, očekujemo razumijevanje i podršku parlamentaraca u ovom procesu. Od parlamentaraca se očekuje da brže reaguju kad je riječ o izmjenama i donošenju novih zakona koji se predlažu kroz Strategiju reforme javne uprave”, kazala je, između ostalog Borovac i dodala da se od parlamentaraca očekuje i finansijska podrška provedbi reforme.

„Mi razvijamo jedan novi plan, a to je institucionalna izgradnja kapaciteta koji su neophodni za sistem prihvatanja acquis-a. U tome imamo pomoć i Evropske unije kao i Tima tehničke pomoći te se nadamo se da će naše aktivnosti biti realizirane upravo u onom dijelu koji se odnosi na državnu službu, njenu profesionalnost i bolji kvalitet rada“, kazala je Borovac.

 Koordinatorica za reformu javne uprave u BiH učesnicima sesije „Parlamenta za Evropu” , odnosno parlamentarcima iz novoizabranog zakonodavstva države, entiteta i Brčko distrikta, govorila je o Strategiji reforme javne uprave u BiH te situaciji i ulozi bh. parlamenata u tom procesu.

Dr. Gregor Virant, bivši ministar za javnu upravu Slovenije i vanredni profesor Fakulteta za upravu Univerziteta u Ljubljani istakao je da je reforma javne uprave veoma važna za integraciju u EU, kvalitetan život i konkurentnost privrede.

Prema njegovim riječima, reforma javne uprave u BiH neće biti jednostavna s obzirom na njenu ustavnu strukturu. On je ukazao i na značajnu ulogu politike u reformi javne uprave.

Učesnici druge sjednice trećeg ciklusa „Parlamenta za Evropu“ održane u sjedištu Delegacije Evropske unije u BiH pored gđe. Borovac, g.Incka, g. Tota i g. Viranta, bili su i Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Samuel Žbogar, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije, Nikolaј Mladenov, ministar vanjskih poslova Republike Bugarske…