Bosni i Hercegovini je potrebna bolja, a ne veća birokratija, ocijenio je danas u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko, govoreći na konferenciji za novinare pred početak druge sjednice trećeg ciklusa "Parlamenta za Europu", posvećene reformi javne uprave u BiH.

Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU osvrnuo se prošlogodišnje izvješće Europske komisije o napretku BiH u kojem je izražena zabrinutost zbog nedostatka napretka u ovoj oblasti, prije svega zbog politizacije i neimenovanja na neke ključne funkcije.

"Umjesto da proaktivno podržavaju napore da se birokratija – na općinskom, kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, napravi ekonomičnijom i efikasnijom, političke stranke pokušale su ponovo politizovati procedure imenovanja i uspostaviti stranačku kontrolu nad cijelim oblastima državne službe ”, upozorio je Incko te dodao da javna uprava treba da služi građanima, a ne političkim gospodarima.

„Osiguravanje efikasne, poštene i transparentne državne službe očito nije isto kao i izgradnja birokratije koja je poslušna i vođena politikom, a neke stranke pokušavaju da naprave upravo to", upozorio je Incko i dodadao da “parlamentarci treba da pomognu da se osigura da bh. građani imaju na raspolaganju efikasnu državnu službu i da ne moraju više nositi teret politički kontrolirane birokratije“.

Laszlo Toth, ambasador Mađarske u BiH, zemlje koja trenutno predsjedava Europskom unijom, kazao je da će na konferenciji opisati put koji je njegova zemlja prešla na priključenju Europskoj uniji.

On je uvjeren da je BiH u stanju preći put ka euroatlantskim integracijama, ali kao Mađarska i druge zemlje, integracije neće doći kao poklon.

„Mađarska je od prvog dana podupirala stabilnost BiH i njen put ka euroatlantskim integracijama, te će nastaviti pružati svaku potporu BiH na tom putu”, rekao je ambasador Toth.

Semiha Borovac, koordinatorica reforme javne uprave u BiH podsjetila je da se reforma javne uprave odvija ravnomjerno na sve četiri razine – BiH, Republika Srpska, Federacija BiH i distrikt Brčko te da je provedba reforme javne uprave ključni uslov Europskog partnerstva.

Koordinatorica za reformu javne uprave u BiH dodala je i to da ne može biti zadovoljna dosadašnjim tijekom reforme, jer je, kao što je uočila Europska komisija, ostvaren nedovoljan napredak. Ipak, prema njenim riječima, BiH je negdje na pola puta reforme javne uprave.

"Zato je pripremljen revidirani Akcioni plan 1 Strategije reforme javne uprave, koji će slijediti preporuke Europske komisije, kazala je Borovac.

„Zaista želim da vas uvjerim da u BiH postoji spremnost za provedbu ove reforme i da ćemo i pojačanom linijom koordinacije izršiti ono što smo zacrtali novim revidiranim Akcijskim planom“, istakla je koordinatorica za reformu javne uprave u BiH.

„Iako će revidirani Akcioni plan 1 donijeti Vijeće ministara BiH, vlade RS i FBiH, te gradonačelnik Brčko distrikta BiH, očekujemo razumijevanje i podršku parlamentaraca u ovom procesu. Od parlamentaraca se očekuje da brže reagiraju kad je riječ o izmjenama i donošenju novih zakona koji se predlažu kroz Strategiju reforme javne uprave”, kazala je, između ostalog Borovac i dodala da se od parlamentaraca očekuje i finansijska podrška provedbi reforme.

„Mi razvijamo jedan novi plan, a to je institucionalna izgradnja kapaciteta koji su neophodni za sistem prihvatanja acquis-a“. U tome imamo pomoć i Europske unije kao i Tima tehničke pomoći te se nadamo se da će naše aktivnosti biti realizirane upravo u onom dijelu koji se odnosi na državnu službu, njenu profesionalnost i bolji kvalitet rada“, kazala je Borovac.

 Koordinatorica za reformu javne uprave u BiH učesnicima sesije „Parlamenta za Evropu” , odnosno parlamentarcima iz novoizabranog zakonodavstva države, entiteta i Brčko distrikta, govorila je o Strategiji reforme javne uprave u BiH te situaciji i ulozi bh. parlamenata u tom procesu.

Dr. Gregor Virant, bivši ministar za javnu upravu Slovenije i vanredni profesor Fakulteta za upravu Univerziteta u Ljubljani istakao je da je reforma javne uprave veoma važna za integraciju u EU, kvalitetan život i konkurentnost privrede.

Prema njegovim riječima, reforma javne uprave u BiH neće biti jednostavna s obzirom na njenu ustavnu strukturu. On je ukazao i na značajnu ulogu politike u reformi javne uprave.

Učesnici druge sjednice trećeg ciklusa „Parlamenta za Evropu“ održane u sjedištu Delegacije Europske unije u BiH pored gđe. Borovac, g.Incka, g. Tota i g. Viranta, bili su i Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Samuel Žbogar, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije, Nikolaј Mladenov, ministar vanjskih poslova Republike Bugarske…