Босни и Херцеговини је потребна боља, а не већа бирократија, оцијенио је данас у Сарајеву високи представник Валентин Инзко, говорећи на конференцији за новинаре пред почетак друге сједнице трећег циклуса "Парламента за Европу", посвећене реформи јавне управе у БиХ.

Високи представник за БиХ и специјални представник ЕУ осврнуо се прошлогодишњи извјештај Европске комисије о напретку БиХ у којем је изражена забринутост због недостатка напретка у овој области, прије свега због политизације и неименовања на неке кључне функције.

"Умјесто да проактивно подржавају напоре да се бирократија – на општинском, кантоналном, ентитетском и државном нивоу, направи економичнијом и ефикаснијом, политичке странке покушале су поново политизовати процедуре именовања и успоставити страначку контролу над цијелим областима државне службе ”, упозорио је Инцко те додао да јавна управа треба да служи грађанима, а не политичким господарима.

„Обезбјеђивање ефикасне, поштене и транспарентне државне службе очито није исто као и грађење бирократије која је послушна и вођена политиком, а неке странке покушавају да направе управо то", упозорио је Инцко и додадао да “парламентарци треба да помогну да се осигура да бх. грађаниимају на располагању ефикасну државну службу и да не морају више носити терет политички контролисане бирократије“.

Ласло Тот (Laszlo Toth), амбасадор Мађарске у БиХ, земље која тренутно предсједава Европском унијом, казао је да ће на конференцији описати пут који је његова земља прешла на прикључењу Европској унији.

Он је увјерен да је БиХ у стању прећи пут ка евроатлантским интеграцијама, али као Мађарска и друге земље, интеграције неће доћи као поклон.

„Мађарска је од првог дана подупирала стабилност БиХ и њен пут ка евроатлантским интеграцијама, те ће наставити пружати сваку помоћ БиХ на том путу”, рекао је амбасадор Тот.

Семиха Боровац, координаторица реформе јавне управе у БиХ подсјетила је да се реформа јавне управе одвија равномјерно на сва четири нивоа – БиХ, Република Српска, Федерација БиХ и дистрикт Брчко те да је провођење јавне управе кључни услов Европског партнерства.

 Координаторица за реформу јавне управе у БиХ додала је и то да не може бити задовољна досадашњим током реформе, јер је, као што је уочила Европска комисија, остварен недовољан напредак. Ипак, према њеним ријечима, БиХ је негдје на пола пута реформе јавне управе.

"Зато је припремљен ревидирани Акциони план 1 Стратегије реформе јавне управе, који ће слиједити препоруке Европске комисије, казала је Боровац.

„Заиста желим да вас увјерим да у БиХ постоји спремност за провођење ове реформе и да ћемо и појачаном линијом координације изршити оно што смо зацртали новим ревидираним Акционим планом“, истакла је координаторица за реформу јавне управе у БиХ.

„Иако ће ревидирани Акциони план 1 донијети Вијеће министара БиХ, владе РС и ФБиХ, те градоначелник Брчко дистрикта БиХ, очекујемо разумијевање и подршку парламентараца у овом процесу. Од парламентараца се очекује да брже реагују кад је ријеч о измјенама и доношењу нових закона који се предлажу кроз Стратегију реформе јавне управе”, казала је, између осталог Боровац и додала да се од парламентараца очекује и финансијска подршка провoђењу реформе.

„Ми развијамо један нови план, а то је институционална изградња капацитета који су неопходни за систем прихватања ацqуис-а“. У томе имамо помоћ и Европске уније као и Тима техничке помоћи те се надамо се да ће наше активности бити реализиране управо у оном дијелу који се односи на државну службу, њену професионалност и бољи квалитет рада“, казала је Боровац.

Координаторица за реформу јавне управе у БиХ учесницима сесије „Парламента за Европу” , односно парламентарцима из новоизабраног законодавства државе, ентитета и Брчко дистрикта, говорила је о Стратегији реформе јавне управе у БиХ те ситуацији и улози бх. парламената у том процесу.

Др. Грегор Вирант, бивши министар за јавну управу Словеније и ванредни професор Факултета за управу Универзитета у Љубљани истакао је да је реформа јавне управе веома важна за интеграцију у ЕУ, квалитетан живот и конкурентност привреде.

Према његовим ријечима, реформа јавне управе у БиХ неће бити једноставна с обзиром на њену уставну структуру. Он је указао и на значајну улогу политике у реформи јавне управе.

Учесници друге сједнице трећег циклуса „Парламента за Европу“ одржане у сједишту Делегације Европске уније у БиХ поред гђе. Боровац, г.Инцка, г. Тота и г. Виранта, били су и Борис Иароцхевитцх, отправник послова Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, Самуел Жбогар, министар вањских послова Републике Словеније, Николај Младенов, министар вањских послова Републике Бугарске…