Савјет министара БиХ на сједници одржаној јучер у Сарајеву усвојио је Информацију Дирекције за европске интеграције о 7. састанка Посебне групе за реформу јавне управе између Европске уније и Босне и Херцеговине, који ће бити одржан 16. 4. 2024. године у Сарајеву.

На сједници је усвојен документ за дискусију и на знање примљен дневни ред те је дата сагласност на приједлог делегације Босне и Херцеговине за овај састанак који ће у двије сесије укључивати политички дијалог на високом нивоу те дијалог о реформи јавне управе на техничком нивоу.

Предсједавајући делегације БиХ за високи политички дијалог биће министар правде БиХ Давор Буноза, који ће бити на располагању медијима за упите у вези с овим састанком. Истовремено ће делегација БиХ, током дијалога на техничком нивоу, предводити координатор за реформу јавне управе Дарко Касап.

На сједници је усвојена Информација Дирекције за европске интеграције о одржаном седмом састанку Пододбора за правду, слободу и безбједност између Европске уније и Босне и Херцеговине.

Савјет министара БиХ, на приједлог Канцеларије координатора за реформу јавне управе, донио је Одлуку о именовању чланова и замјеника чланова надзорних тимова за имплементацију реформе јавне управе у Босни и Херцеговини у име Савјета министара БиХ у новом тексту и уз прихваћене корекције на сједници, наведено је, између осталог, у саопштењу Службе за односе с јавношћу Гецералног секретаријата Савјета министара БиХ.

Представници одговорних институција Савјета министара БиХ именовани су у надзорне тимове за шест реформских области те ће заједно са именованим представницима влада Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ усмјеравати и надзирати реформске процесе те осигурати оперативну подршку провођењу усаглашених мјера.

Реформске области су израда политика и координација, управљање јавним финансијама, државна служба и управљања људским потенцијалима, одговорност, боље пружање услуга и квалитет у овом подручју, као и дигитализација у подручју пружања услуга.