Канцеларија координатора за реформу јавне управе и организација СИГМА, а у сарадњи са Министарством комуникација и саобраћаја Босне и Херцеговине, данас и сутра у Сарајеву организују за представнике институција у Босни и Херцеговини Округли сто за утврђивање опција за поједностављење поступка регистрације возила у Босни и Херцеговини.

Обраћајући се присутнима Дарко Касап, координатор за реформу јавне управе у БиХ истакао је да реформа јавне управе, између осталог, предвиђа поједностављење одређених административних процедура а како би грађани на бржи и једноставнији начин остварили услуге које им јавна управа пружа.

„Пружајући подршку проведби Акцоног плана Стратешког оквира за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини у реформској области Пружање услуга, те имплементацији мјера које се односе на координирано унапређење управно-правног оквира, СИГМА је израдила анализу поступка регистрације возила у Босни и Херцеговини“, казао је Касап и изразио наду да ће заједничким радом представници институција БиХ доћи до најбољих приједлога како скратити процедуре регистрације возила.

Анел Топаловић, савјетник министра у Министарству промета и комуникација Босне и Херцеговине изјавио је да је у току процес измјена закона о безбиједности у саобраћају у Босни и Херцеговини те да је формирана радна група за израду правилника о регистрацији возила. Он је додао да ће препоруке с овог округлог стола бити разматране у министарству с циљем унапређења законског и поџаконског оквира у овој области.

Емина Захировић-Пинтарић, ОЕЦД/СИГМА, навела је да у БиХ има 1.202.316 регистрованих возила те да постоји 15 различитих управних поступака које проводе надлежни органи за унутрашње послове у односу на регистрацију моторних и прикључних возила. Поступци регистрације, осигурања, плаћање накнада и такси приликом регистрације возила у БиХ уређени су ентитетским, односно прописима Брчко Дистрикта, те кантоналним прописима. Укупна цијена регистрације возила истих карактеристика (година производње, снага и запремина мотора, врста погонског горива, еко-норма) разликује се по административним јединицама.

На округлом столу бит ће представљена и искуства Србије, Хрватске и Естоније  на поједностављењу услуга јавне управе.  Догађају су присуствовали представници: Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, Министарства финансија Кантона Сарајево, Министарства промета и комуникација БиХ, Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине, Агенције за осигурање у БиХ, федерално Министарство финансија, Министарства финансија РС,  Министарство финансија и трезора Босне и херцеговине, Ођељења за јавни регистар Владе Брчко дистрикта БиХ те Канцеларије координатора  за реформу јавне управе.