Реформа јавне управе у БиХ поново је покренута након дужег застоја изазваног недостатком политичке воље.

Недавним конституисањем Кооодинационог одбора за реформу јавне управе почеле су активности на испуњавању још једне препоруке из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији.

Грађани навикнути на дуга чекања испред шалтера јавних установа надају се да ће административне услуге убудуће бити доступније.

Покретање дигитализације јавне управе је међу најважнијим приоритетима што би у пракси омогућило олакшане поступке за грађане и привреду и ниже трошкове административних услуга.

– Желимо да у наредном периоду почнемо процес дигитализације и да грађанима омогућимо бржи, функционалнији приступ информацијама, документима, поготово привреди гдје пуно губе на те техничке ствари у шалтер салама, што би се могло радити електронски – каже Дарко Касап, директор Канцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ за РТРС.

Кључни предуслов за функционисање и коришћење електронског потписа је усвајање закона о електронском потпису на нивоу БиХ.

– Наше институције су спремен на то, међутим треба још да се ускладе законски оквири да би он био примјењив свакодневно. Вјерујем да ћемо у наредном периоду “откочити” тај проблем, што је кључ цијеле дигитализације – наводи Касап.

За разлику од БиХ, у земљама региона, посебно у Србији, дигитализација и електронско пословање постали су још важнији у вријеме пандемије Ковида јер су грађани добили бројне дигиталне услуге.

Спремност и способност власти да унаприједи јавну управу има утицаја и на европски пут јер је она дио Првог кластера ревидиране методологије за приступање Европској унији. То значи да се прогрес у јавној управи рефлектује и на друге секторе.