У изјави за Радио Сарајево координатор за реформу јавне управе доц. др Драган Ћузулан је рекао да можемо бити задовољни да приједлог измјена и допуна Закона о државној служби иде у процедуру на сутрашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.
Ћузулан је посебно нагласио важност регистра државних службеника и јасну надлежност Агенције за државну службу БиХ.
“Напокон је разјашњено питање надлежности Агенције за државну службу и вјерујем да ћемо у релативно кратком времену да добијемо транспарентне податке о свим запосленим државним службеницима. Ово је важно и ради анализе стања запослених, али и оптималних потреба појединих институција, као и планирања запошљавања које мора да буде усклађено са реалним потребама и систематизацијама запослених”, рекао је Ћузулан.
“Оно што смо кроз Акциони план и стратешка документа предлагали дијелом је избачено, између осталог кадровско планирање и дисциплински поступак”, нагласио је Ћузулан, “иако је у сваком случају најважнији регистар службеника”.
Он је навео и да постоје електронски формати из ранијег периода, а један је развио њемачки ГИЗ, који омогућавају да се регистри воде електронски.
“Овај софтвер је потпуно задовољавајући, а ако постоји потреба он се може и унаприједити”, констатовао је Ћузулан.