Замјеник државног координатора за реформу јавне управе Дарко Касап учествовао је на конференцији под називом “Локалне власти и грађани заједно до бољих заједница”, одржаној данас у Сарајеву и том приликом казао је “да је реформа јавне управе један је од предуслова за успјешну интеграцију Босне и Херцеговине у Европску унију што подразумијева да земља мора имати управу способну преузети и провести право, принципе и добре праксе Европске уније”.

Конференција је организована у оквиру трогодишњег пројекта “Јачање локалног учешћа и сарадње кроз партнерство јавних власти и организација цивилног друштва у Босни и Херцеговини – ЛИНК за сарадњу”, који финансира Европска унија, подржавши бесповратним средствима реализацију 22 пројекта организација цивилног друштва.

Кроз пројектне активности оснажени су капацитети укупно 12 локалних самоуправа и 40 организација цивилног друштва с подручја БиХ, те је грађанима 12 локалних заједница пружена могућност за брже и лакше исказивање мишљења и сукреирања одлука у сарадњи с властима.

Дарко Касап је у уводном обраћању споменуо да Канцеларија координатора за реформу јавне управе проводи реформу на основу СИГМА принципа добре управе, који представљају свеобухватне стандарде, темељене на праву Уније, на основу препорука ОЕСР-а, међународних стандарда и добрих пракси.

“Овакви принципи и праксе одсликавају вриједности и понашања које наши грађани могу и требају очекивати од јавне управе наше земље. Иако је за наш улазак у Унију од изнимне важности да, прије свега на нивоу државе и ентитета изградимо управу која ће поштовати ове стандарде. Ми у Канцеларији координатора за реформу јавне управе свјесни смо да је многим грађанима најважније оно што се догађа у њиховим локалним заједницама, да се управо у локалним заједницама грађани највише сусрећу са свакодневним проблемима. Зато снажно подржавамо овај пројекат и настојања да се добро управљање, кроз одговорно вођење јавних послова и управљање јавним ресурсима осигура и у јединицама локалне самоуправе”, објаснио је Касап

Оцијенио је да је обавеза локалних заједница да учине све, како би досегли стандарде садржане у 12 принципа Савјета Европе, јер се и државна администрација настоји прилагодити СИГМА принципима доброг управљања.

“Прихватањем и примјеном ових принципа локалне самоуправе ће потврдити опредјељење да раде у најбољем интересу грађана, да заиста желе побољшати и олакшати живот у локалним заједницама и пружити квалитетне, брзе и јефитне услуге. Принципи Савјета Европе не разликују се превише од стандарда које уводимо у јавну управу на осталим нивоима. Од нас се тражи етичко понашање службеника, владавине права, ефикасност и дјелотворности, транспарентност, добро финансијско управљање и одговорност за одлуке које доноси управа, те мериторност и одсуство политичког уплитања”, поручио је Касап.

Навео је да се и од државне управе и локалне самоуправе тражи, да у вршењу јавних послова, на прво мјесто стави интерес грађана наспрам интереса уских повлаштених група, да осигура висок степен поштивања људских права и друштвене кохезије, да има администрацију која размишља о дугорочном развоју и то на инклузиван начин, ослушкујући потребе грађана и консултујући организације цивилног друштва, тражи се спремност да се прихвате иновације и промјене и да то све ради на одговоран и трансапарентан начин.

“Канцеларија координатора за реформу јавне управе снажно подржава реформу локалних нивоа власти у БиХ, и напоре Европске уније, организација цивилног друштва, грађана и локалних разина да кроз овај пројекат изграде модернију и транспарентнију локалну самоуправу која испуњава стандарде Уније. Демократичнија и инклузивнија локална самоуправа може помоћи у промовирању снажнијег ангажмана грађана, може стимулисати друштвено-економски развој и побољшати јавне услуге, а тиме и зауставити, нарочито у мање развијеним подручјима, одлазак младих из локалних заједница у градове”, изјавио је Касап.

Закључио је да сви очекују и надају се да ће многе наше опћине врло брзо заслужити ознаку изврсности Савјета Европе и на тај начин повећати повјерење грађана у локалну управу и управљање у земљи генерално, али и промовирати саме себе као заједнице у којима вриједи живјети и у које вриједи улагати.

Централни догађај конфенције била је додјела Европске ознаке изврсности у управљању (ЕЛоЖ) Савјета Европе јединицама локалне самоуправе, које су успјешно завршиле ЕЛоЖ програм, темељен на самопроцјени локалних самоуправа у односу на 12 принципа доброг демократског управљања.

Од укупно 12 локалних самоуправа које су судјеловале у ЕЛоЖ процесу, ову престижну ознаку, понијеле су Општина Јабланица, Град Приједор и Општина Жепче.

Признања локалним самоуправама уручио је замјеник шефице Центра експертизе за добру управу Савјета Европе, Најал Ширин, који је овом приликом истакао: “Преузимајући обавезу примјене ЕЛоЖ Стандарда, локалне самоуправе у Босни и Херцеговини су сагласне да ће мјерити свој учинак у односу на сваки од 12 принципа доброг управљања, подижући на тај начин свијест и размишљање о властитој пракси демократског управљања.“

“ЕЛоЖ је потврда да смо на правом путу да постигнемо висок ниво доброг управљања. Примјена пракси доброг управљања може помоћи Општини Жепче да постигне већу ефикасност, транспарентност и одговорност, те да боље одговори на потребе својих грађана. Ово ће резултирати снажнијом локалном заједницом и бољим квалитетом живота за све грађане“, изјавио је начелник Општине Жепче Мато Зовко.

Координаторка пројекта, директорка Агенције локалне демократије Мостар, Џенана Дедић, нагласила је овом приликом важност добре управе и ефективног грађанског учешћа на локалном нивоу као стубове демократије који подстичу иновативна рјешења и повјерење у локалну управу, што води ка стварању отпорних, инклузивних и одрживих заједница.

На конференцији је представљен и алат е-партиципације грађана/ки који се проводи путем 12 паметних клупа набављених и инсталираних из буџета пројекта. Тако ће по први пут у БиХ паметне клупе послужит као средство комуникације између грађана/ки и локалних власти. Уз помоћ иновативне технологије интегриране у клупе, грађани/ке Берковића, Јабланице, Костајнице, Маглаја, Мостара, Невесиња, Новог Града, Приједора, Равног, Требиња, Завидовића и Жепча од сада ће имати прилику учествовати у креирању одлука везаних за њихове локалне заједнице путем нових технологија.