Замјеник државног координатора проф. др Ферид Отајагић и виша стручна сарадница за односе с јавношћу Ведрана Фалаџић учествовали су на конференцији “ЕУ Интеграцијски форум 2023” којег је организирао Транспаренси Интернешнел уз подршку Амбасаде Краљевине Шведске у Босни и Херцеговини.

Обновљени интерес ЕУ за процес проширења за земље западног Балкана требало би да послужи као подстицај за убрзање суштинских реформи, прије свега на пољу демократизације и јачања владавине права, поручено је на конференцији “ЕУ интеграцијски форум” која је данас одржана у Сарајеву у организацији Транспаренси Интернешнел у БиХ.

Умјесто досадашњих декларативних опредјељења за интеграцију, лидери земаља региона би, како је речено, требало да покрену читав низ храбрих, али нужних корака у циљу што јаче правне, политичке, економске и развојне интеграције.

“Вријеме је за проширење, али је на Босни и Херцеговини да подузме неопходне кораке и покрене реформе ка даљој интеграцији са Европском унијом”, истакао је Адебаyо Бабајиде, замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ на отварању конференције.

Током панел дискусија учесници су констатовали да БиХ биљежи стално погоршање у бројним областима, као што су владавина права и корупција, која је због заробљености правосуђа и других институција постала скоро некажњива.

“У исто вријеме у земљи су све присутнији ауторитарни трендови кроз законе којим се нарушавају основна људска права и слободе што је највидљивије у Републици Српској гдје је клевета враћена у оквире кривичног законика уз најаве још ригорознијих закона који ће сузбити рад медија, невладиних организација и појединаца који нису под контролом власти.Све ово указује да се БиХ налази у стању институционалне заробљености и на граници основне функционалности због чега је способност одговора на изазове преговарачког процеса са ЕУ доведена у питање”, истакнуто је теком скупа, саопћио је Транспаренси Интернешнел.

“Постојећа дисфункционална структура управљања у БиХ тешко ће моћи одговорити на изазове преговарачког процеса”,  изјавио је предсједавајући Управног одбора ТИБиХ Срђан Благовчанин на отварању конференције, додавши да БиХ још увијек нема усвојен програм интегрисања што показује да је постојећи механизам координације у потпуности нефункционалан.

Конференција се такођер бавила и питањем изазова који стоје пред самом ЕУ која пролази кроз најдужи период од како није примљена нити једна нова чланица и за коју су се учесници сложили да је зрела за реформе по питању модела унутрашњег функционисања како би креирала довољно привлачан простор за политичку и економску интеграцију земаља са којима граничи као што су земље западног Балкана.

На конференцији, коју је Транспаренси Интернешнел у БиХ организовао уз подршку Краљевине Шведске, присуствовали су Адебаyо Бабајиде, замјеник шефа Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, Биргитта Јанссон, представница Амбасаде Шведске у БиХ, Срђан Благовчанин, предсједавајући Управног одбора ТИБиХ, те регионални стручњаци из области владавине права, ЕУ интеграција, представници домаћих институција и међународних организација, организација цивилног друштва, академске заједнице и медија.