Током јуна, јула и августа ове године Савјет министара БиХ (26.06.2023), Влада Републике Српске (14.07.2023.), Влада Брчко дистрикта БиХ (07.06.2023.) и Влада Федерације БиХ (4.08.2023) усвојили су Заједничку платформу о принципима и начину имплементације реформе јавне управе у Босни и Херцеговини.

Заједничка платформа представља политички и правни оквир за сарадњу органа управе свих нивоа власти у процесу реформе јавне управе у БиХ, као и за провођење Стратешког оквира за реформу јавне управе и пратећег акционог плана.

Заједничка платформа примјењује се у провођењу реформских мјера које су утврђене као заједничке и индивидуалне, а има за циљ обезбјеђење проведбе реформских мјера и активности ради остварења утврђених реформских циљева у области јавне управе у БиХ и постизање једног од 14 приоритетних услова које БиХ треба испунити прије почетка преговора о чланству у Европској унији.

Принципи на којима је заснована Заједничка платформа дефинишу основне оквире у провођењу реформских мјера као политичка подршка, партнерски однос свих нивоа власти и ефикасност, те значај очувања системског и кохерентног приступа реформи јавне управе ради остварења заједничких принципа јавне управе. Истовремено, стање јавне управе на различитим нивоима власти, организационо, правно и функционално није балансирано тако да наставак заједничких активности на провођењу мјера не треба успорити било који ниво у даљним реформским захватима.

Након усаглашавања и усвајања овог документа очекује се одржавање првог састанка Координационог одбора – политичког тијела, које треба да води и усмјерава процес реформе јавне управе у БиХ. Координациони одбор означава међувладино радно тијело које чине предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине, премијер Владе Федерације Босне и Херцеговине, премијер Републике Српске, градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине као и ресорни министри/представници Владе Брчко дистрикта БиХ свих нивоа власти у зависности од тачке дневног реда о којој се расправља.