Управљане јавним финансијама и функционална јавна управа, изградња професионалне државне службе и усклађивање законодавства о државној служби у БиХ биле су теме политичког дијалога на високом нивоу у оквиру шестог састанка Посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ, а који се одржава данас у хибридном формату.

Политичким дијалогом у име БиХ је пресједавао министар правде БиХ господин Давор Буноза, а у име ЕУ је копредсједавао Василис Марагос из Европске комисије.

Европска комисија је поздравила усвајање Стратегије управљања јавним финансијама у БиХ 2021.-2025., чиме је направљен искорак у реализацији приоритета број 14 из Мишљења и створена претпоставка за коришћење буџетске подршке ЕУ.

Делегација БиХ је информисала да је продужен рок важења Стратешког оквира за реформу јавне управе и Акционог плана до 2027. године, чиме је проведена препорука из Извјештаја Комисије о БиХ за 2022. годину.

Европска комисија очекује да власти у БиХ у наредном периоду у фокус ставе ревидирање постојећег Акционог плана за реформу јавне управе, успоставу функционалне координацијске структуре са политичким тијелом за доношење одлука, веће финансијско власништво и одрживост реформе јавне управе, те усклађивање закона о државној служби с начелом заслуге. Комисија је изразила спремност да подржи даљу реформу јавне управе у БиХ.

Иначе, шести састанак Посебне групе за реформу јавне управе је први састанак овог тијела након што је БиХ добила статус кандидата крајем прошле године, а трећи на којем се о реформи јавне управе уз технички говори и на политичком нивоу.

Ово је прилика да се на министарском и техничком нивоу у фокус дискусије са Европском комисијом ставе активности везане за реализацију једног од 14 кључних приоритета из Мишљења и препорука са претходних састанака Посебне групе, а што је од посебног значаја сада кад је БиХ држава кандидат и тиме одговорност институција у БиХ још и већа.