Представници Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Карел Лизерот, Флориан Хаузер, Џулио Креспи, Тару Кернисало, Доминика Сикорска и Јелена Максић боравили су у посјети Општини Центар. Тим поводом начелник Срђан Мандић и помоћник за општу управу Јасна Беба презентовали су им пројекат “Е-бебе”, који Општина Центар успјешно реализује од новембра 2021. године.

Пројекат “Е-бебе”, који је покренут на иницијативу Канцеларије координатора за реформу јавне управе БиХ, а реализује се кроз Програм јачања јавних институција у Босни и Херцеговини и Њемачког друштва за међународну сарадњу-ГИЗ, успјешно проводи Општина Центар као прва јединица локалне самоуправе у ФБиХ. Од почетка његове имплементације на подручју централне градске општине од новембра 2021. године у матичне књиге Општине Центар електронским путем уписано је преко 600 беба чије мајке имају пребивалиште на подручју Центра, односно одређено је толико матичних бројева за новорођенчад само једним доласком њихових родитеља у просторије Матичног уреда Општине Центар.

– Када смо прије нешто више од годину дана започели са овим веома значајним пилот пројектом прво смо потписали меморандум о сарадњи са представницима Опште болнице “Прим.др. Абдулах Накаш”. Како се развијао пројекат и показивао своје велике предности за наше суграђане укључили смо и Клинички центар Универзитета у Сарајеву. Надамо се да ће и друге општине у будућности слиједити наш примјер. У циљу омогућавања бржег и ефикаснијег пружања услуга и повећања задовољства корисника Опћина Центар је у рад пустила нову Вибер ЦхатБот апликацију која представља још један искорак у дигитализацији услуга Општине Центар као и увођењу сервиса Е-матичар за све грађане општине. Путем апликације грађани могу поднијети захтјев за издавање извода и увјерења из матичних књига и њихово преузимање, добити информације о стању предмета који се води у Општини, те информације о општинским службама. Преко овог и других пројеката желимо у Општини Центар постићи потпуну дигитализацију, а то ћемо успјети када виши нивои власти усвоје Закон о електронском потпису, чиме би поједноставили процедуре за остваривање права наших грађана, објаснио је начелник Мандић.

-Реализацијом овог пројекта вријеме чекања, односно одређивања матичног броја за новорођенчад, са ранијих 7 до 10 дана скраћено је на 20 минута. Једним доласком родитељи након добивања извјештаја из болнице заврше процедуру уписа новорођенчади у матичне књиге рођених. Служба за општу управу је сву документацију прибављала службеним путем, изузев потврде о пребивалишту. У међувремену, у сарадњи ИДДЕЕА-ом, а на основу потписаног споразума, створена је могућност да ће у се у наредном периоду приликом пријаве новорођенчади службеним путем прибављати и документација о евиденцији пребивалишта што представља још један битан искорак у побољшању услуга грађанима. Скраћивањем процедуре пријаве новорођенчета такођер смо успјели скратити и поступке за остваривање осталих права посебно из области социјалног и здравственог осигурања. У матичним књигама Опћине Центар има преко 800.000 уписа што је далеко највећи број у Босни и Херцеговини, док службеници нашег Матичног уреда годишње у просјеку пруже готово 900.000 услуга нашим суграђанима. Због ових чињеница јако нам је стало да што квалитетније и брже проведемо дигитализацију процеса, објаснила је помоћник Беба.

Након састанка је начелник Мандић представнике Делегације провео кроз шалтер салу Опћине Центар, чија реконструкција је у току, гдје ће поред услуга које пружа Матични уред Опћине Центар Сарајево, такођер бити омогућена предаја захтјева и преузимање документа који се односе на евиденцију ЈМБГ, пребивалишта/боравишта, личних карата, возачких дозвола, путних исправа, промјене личног имена и регистрације моторних возила. Пројекат заједничким средствима реализују Општина Центар и Министарство унутрашњих полова Кантона Сарајево.

Представници Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини похвалили су напоре Општине Центар да поједностави процедуре и олакша пут до услуга које им ова локална заједница пружа.