Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе те координатори за реформу јавне управе влада Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ Александар Шувак, Енвер Ишерић и Давор Шолаја  постигли су на данашњем онлине састанку договор о почетку припреме извјештаја о напретку институција БиХ у проведби реформе јавне управе, односно спровођењу мјера и активности из Акционог плана реформе јавне управе за период 2018.-2022.) .

Планирано је да извјештај буде завршен и објављен најкасније до марта 2023. године.  У претходном периоду, Канцеларија координатора за реформу јавне управе припремила је Смјернице за мониторинг и извјештавање те је дизајниран и ИТ систем преко којег ће контакт особе за реформу јавне управе на нивоу БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ уносити податке.

Припрему извјештаја помоћи ће организација СИГМА која Канцеларији координатора за реформу јавне управе пружа континуирану подршку у процесу реформе јавне управе.

Ћузулан је учеснике данашњег састанка  подсјетио је да је Канцеларија координатора за реформу јавне управе била једна од ријетких институција која је од 2007. године редовно припремала извјештаје о напретку институција у процесу реформе јавне управе али да се такав извјештај не припрема од 2018. године због кашњења на усвајању Стратешког оквира за реформу јавне управе, Акционог плана за његову проведбу те кашњења у имплементацији ова два стратешка документа. Усвајање заједничког система праћења напретка заснованог на учинку је и препорука Специјалне групе за реформу јавне управе, а Ћузулан је оцијенио да су мониторинг и извјештавање кључни дио политика те да је без њих немогуће пратити напредак у области реформе јавне управе.

Поред координатора за реформу јавне управе, састанку је присуствовао и замјеник координатора за реформу јавне управе БиХ Дарко Касап са сарадницима те представници Делегације ЕУ у БиХ Тару Карнисало, Дијана Дедић и Душко Глодић као и Егле Римкуте из СИГМА.