Представници Канцеларије координатора за реформу јавне управе, Агенције за статистику БиХ и Транспаренси Интернешнел БиХ одржали су данас радионицу за службенике државних институција Босне и Херцеговине из области проактивне транспарентности, на којој су објашњени концепт отворене власти и предности које носи транспарентан приступ у објављивању података.

Како је речено на радионици, проактивна транспарентност подразумјева да институције објављују податке редовно чак и онда када се од њих то не тражи. Усвајањем 38 стандарда проактивне транспарентности стиче се веће повјерење у државне институције. Тиме се смањује могућност настанка корупције у институцијама, а такође смањују се захтјеви и упити по основу Закона о слободном приступу информацијама (ЗОСПИ).

Такође, државни службеници упознали су се и са онлајн системом за самопроцјену испуњености стандарда проактивне транспарентности.

Домаћини данашње тренинг радионице били су државни координатор за реформу јавне управе Драган Ћузулан, виша стручна сарадница за односе са јавношћу у Канцеларији координатора за реформу јавне управе Ведрана Фалаџић, програмски менаџер у Транспаренси Интернешнел БиХ Емсад Диздаревић, као и шеф одсјека за уредништво и публиковање у Агенцији за статистику Босне и Херцеговине Ален Мргуд.

Иначе, радионица је одржана у оквиру Седмице отворене власти коју Канцеларија координатора за реформу јавне управе обиљежава заједно са иницијативом Партнерство за отворену власт (ОГП).