Партнерство за отворену власт (енг.Оупен Гаврмент Партнершип-О-ЏИ-ПИ) објавило је ново издање “О-ЏИ-ПИ Нешнел Хендбук” 2022. у којем су садржани нови стандарди учешћа и заједничког креирања мјера из акционих планова.

Иначе, Партнерство за отворену власт, а чија је чланица БиХ, је мултилатерална иницијатива чији је циљ обезбиједити конкретан напредак на подручју транспарентности и отворености рада тијела јавне власти, укључивања и оснаживања грађана и цивилног друштва, борбе против корупције те коришћења нових технологија за побољшање квалитете услуга које јавна управа пружа грађанима.

Сваке године земље чланице Партнерства, па тако и БиХ, заједно са представницима цивилног друштва кокреирају мјерекоје ће допринијети да владе буду отвореније за грађане.

Истраживања темељена на подацима ОГП-а у посљедњих десет година показују да снажан и укључив процес кокреирања мјера из Акционог плана води до добро осмишљених и амбициознијих обвеза. Истраживања такође показују да се снажнији резултати постижу када се сарадња настави кроз проведбу реформи.

Национални приручник О-ЏИ-ПИ-ја осмишљен је како би помогао реформаторима у влади и цивилном друштву у навигацији кроз процес О-ЏИ-ПИ-ја. Укључује смјернице, примјере, најбоље праксе, предлошке и информације о минималним захтјевима свих кључних тренутака у суђеловању земље у О-ЏИ-ПИ-у.

Приручник можете преузети овдје