Отворени подаци и побољшање политике и праксе отварања података од јавног интереса у оквиру међународне иницијативе Партнерство за отворену власт биле су теме дводневног састанка којег је Регионална школа за реформу јавне управе (РеСПА) одржала у четвртак и петак, 10.и 11.03.2022. у Скопљу.

Отворени и доступни подаци из јавног сектора представљају кључни ресурс за друштво, те кроз стварање нових производа и услуга, нових предузећа и радних мјеста могу произвести и друштвену и економску вриједност. Стога је састанак имао за циљ повећање знања државних службеника о могућностима успостављања изводљивих политика отворених података, те изазовима у тој области, као и области управљања порталима отворених података опћенито.

С обзиром на то да је повећање нивоа отворености података препознато у напорима реформе јавне управе широм Западног Балкана и представља битан сегмент акционих планова стратегија реформе јавне управе Албаније, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Србије, представници Kанцеларије координатора за реформу јавне управе такође су учествовали на састанку, те кроз панел дискусију представили тренутно стање институција Савјета министара БиХ у отварању података и циљеве у овој области које покрива Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022.

Представљене су активности израде процјене спремности јавне управе за објаву података у отвореном формату (Опен Дата Ридинес Асесмент – ОДРА) које је Kанцеларија координатора у претходном периоду координисала у оквиру ГИЗ Програма јачања јавних институција у БиХ. Посебно су наглашене активности и кораци које Kанцеларија координатора предузима у сарадњи са релевантним институцијама Савјета министара БиХ, а у оквиру успостављања портала отворених података, те о изазовима са којим се институције на том путу сусрећу.

Учесници састанка имали су прилику подијелити искуства о заједничким изазовима у пракси, а које би РеСПА могла ријешити у оквиру регионалног пројекта или иницијативе, као што су стандардизација метаподатака у региону и подизање свијести о важности и предностима отварања података.

Додатне информације о наведеном састанку могуће је наћи и на сљедећем линку