Први циклус “Програма ЕУ за младе државне службенике”, званично је завршен финалном конференцијом, која се одржава у Сарајеву, 28. и 29. септембра.

У Програму ЕУ за младе државне службенике који је финансиран од стране Европске уније, а имплементира га Бритиш Kансил у БиХ одабраних 25 учесница и учесника су прошли осмоседмичну обуку, у сарадњи са партнерском институцијом Kолеџ оф Јуроп из Белгије. Захваљујући стеченим знањима и вјештинама креирали су јавне политике које су представили на конференцији из области попут осигуравања људских и материјалних ресурса за ефикасније испуњење обавеза у систему координације процеса ка Европским интеграцијама, смањење степена корупције у јавном сектору, те кориштење дигиталних алата у сврху убрзавања процеса јавне управе.

Шеф Секције операција за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, Николас Бизел истакао је да је овај програм наставак ЕУ реформских иницијатива у нашој земљи. “Kроз јачање јавне управе по стандардима Европске уније, Босна и Херцеговина има прилику да покрене велике процесе у ефикаснијем и бржем рјешавању многих текућих проблема које тренутно има. Радује ме што је велики број младих државних службеника препознао важност оваквих промјена“, истакао је Бизел.

Директорка пројекта испред Биритиш Kансила у БиХ Амила Лагумџија, навела је да млади из јавног сектора желе ојачати државни апарат својим ђеловањем.
“Едукацију младих државних службеника морамо посматрати као платформу за јачање јавног сектора. Јавни сектор у Босни и Херцеговини треба да буде алат који је на услузи грађана, али и мјесто адекватног развоја и рада самих упосленика“, рекла је Лагумџија.

Након успјешно завршеног првог циклуса, Бритиш Kансил тренутно реализује и други круг програма, са циљем едукације што већег броја младих државних службеника у Босни и Херцеговини.

Главни циљ пројекта је да пробуди интересовање младих државних службеника о важности развоја сектора јавне управе у БиХ.

“Сви смо стекли нова знања и вјештине које свакодневно можемо примјењивати у свом раду, и мислим да смо кроз овакав вид едукације боље припремљени за процесе интеграције БиХ ка ЕУ који нам предстоје“ истиче Соња Турић, учесник првог циклуса.

“Посебан квалитет овог програма је унапређење међуинституционалне размјене, која у великој мјери убрзава развој ђеловања јавног сектора“, навео је Харис Сијарић, такођер један од учесника првог циклуса.