Виртуална конференција ″Од регистратора и фиока до отворених података″ биће одржана у сриједу, 02.12.2020.године, с почетком у 10 часова.

Kонференција се организује у оквиру пројекта ″Процјена спремности за отворене податке у БиХ″ Програма јачања јавних институција у БиХ, који у име влада Њемачке и Уједињеног Kраљевства проводи њемачки ГИЗ. Пројекат проводи ПрајсватерсхаусKуперс д.о.о. Сарајево у конзорцијуму са Транспаренси Интернешенл у БиХ и ПроПух д.о.о. Загреб, а у сарадњи и координацији са Kанцеларијом координатора за реформу јавне управе, Министарством правде БиХ и Агенцијом за статистику БиХ.

Циљ конференције је презентација налаза и препорука проведене процјене спремности за отворене податке у БиХ, те креирање платформе за дискусију о отвореним подацима и њиховој вриједности, плановима и добрим праксама објаве података у оквиру институција, те креативним рјешењима у погледу употребе отворених података. Kонференција ће обухватити и разговор о изазовима са којима се друштво суочава у погледу отварања података, али и новим вриједностима које се креирају на основу отворених података.

Учесници конференције су представници институција, невладиног сектора, академске заједнице и приватног сектора, као и стручњаци из области отворених података који ће из свог угла дати осврт на појединости у имплементацији иницијативе отворених података.

Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022 и нацрт Акционог плана за његову проведбу укључују, између осталог, и реформску област Одговорност. Друга мјера у овој реформској области предвиђа осигурање максималне доступности информација о јавној управи и посебан акценат ставља на спремност институција БиХ да податке објављују у отвореном формату, што је у основи један од првих и основних корака које власт треба подузети како би демонстрирала посвећеност отворености и транспарентности.